Til hovedinnhold

Nytt gjennombrudd kan gi prisras på silisium

Kan bety langt billigere og grønnere prosessor-råvare.

134677, iStockphoto

Forskere ved University of Michigan kan nå ha lagt grunnlaget for en liten revolusjon innen fremstillingen av silisium. De har nemlig utviklet silisium ved en rekordlav temperatur, hvilket vil kunne få to hovedkonsekvenser. For det første snakker vi om vesentlig rimeligere silisium, og for det andre vil produksjonen bli mye mer miljøvennlig.

Silisium er en helt sentral komponent i dagens prosessorer, og solcellepaneler for den saks skyld.

Det er ingen umiddelbar grunn til å hoppe i taket, i den tro at drømmeprosessoren plutselig skal bli så mye billigere. For råvarekostnadene til en prosessor er relativt små. Det du betaler spesielt for er forsknings- og utviklingskostadene relatert til en prosessor, samt produksjonslokaler og -utstyr.

Les vår guide: Slik lages en prosessor »

Sand + varme = silisium

For å lage silisium trenger man sand, noe det er nok av i verden. Det likevel slik at ikke all sand er egnet til å produsere silisium, blant annet trenger man en høy grad av renhet.

Hovedutfordringen ved produksjonen er likevel energibehovet. Under produksjonen må sanden opp i rundt 1100 grader celsius, og det krever mye energi. Høyt energiforbruk fører igjen til høyt utslipp av karbondioksid, hvilket ikke er spesielt gunstig for miljøet.

Den krevende fremstillingsmetoden har forskerteamet, ledet av professor Stephen Maldonado, greid å gjøre noe med. De har utviklet silisium ved en temperatur på rundt 80 grader celsius.

Kjøkkenbenkløsning

Hemmeligheten benytter seg av et fenomen du kan få til på kjøkkenbenken hjemme. Har du et glass med vann, der du har løst opp store mengder sukker, så vil sukkeret etter en tid og med en viss temperatur kunne danne krystaller.

Forskerteamet brukte en løsning som inneholdt silisiumtetraklorid, lagt over en flytende elektrode av gallium. Elektroner fra metallet gjorde at silisiumtetrakloridmolekylene ble omdannet til rene silisiummolekyler. Disse molekylene ble i sin tid oppløst i det flytende metallet.

I utgangspunktet kan en rekke metaller brukes, men det skal bare være gallium som kan virke ved såpass lav temperatur.

Selv om gjennombruddet har kommet, vil det ta flere år før dette kan bli tatt i bruk. I tillegg er det et stort spørsmål rundt hvor mye dette har å si for prisene for prosessorer. Prisen for allerede rimelige produkter, som trenger silisium, kan derimot falle på sikt.

(Kilde: PhysOrg)

annonse