Slik skal du styre fremtidens TV
Nå kan du kvitte deg med fjernkontrollen. Kanskje.
Årets buzz-ord på TV-markedet er at TV-ene skal være smarte. Du skal kunne surfe, spill, trene, sjekke Facebook, Youtube og mye mer direkte fra sofakroken. Men TV-ene begynner nå å bli så «smarte» at det å kontrollere dem med en tradisjonell fjernkontroll ikke er bra nok.
Samsungs nye TV-er i 8000-serien har nylig kommet på markedet og tar tak i dette problemet. De gjør det mulig å heller styre TV-en med hendene og stemmen.
Se videoinnslaget for hvordan systemet fungerer øverst i denne saken.
Vi har en av de friskeste modellene inne til test – Samsung UE55ES8005. Dette er flaggskipet i Samsungs rekke av 2012-modeller. Den bærer et lekkert og nesten rammeløst design.
Snakk til TV-en og den lytter
Det hele fungerer såre enkelt – men du må snakke engelsk. Før du kan slå på TV-en bruker du et passord, som fra fabrikken er "Smart TV". Du sier "Smart TV", venter litt, og sier "TV Power On", og vips slår TV-en seg på. Derfra er det bare å jatte i vei.
Sier du Smart TV på nytt, vil du få opp en egen meny som forteller det hva du kan gjøre, som å starte Samsungs Smart Hub eller bare rope ut hvilket kanalnummer du vil gå til.
Akkurat dette fungerer relativt greit, uansett om du snakker til den medfølgende fjernkontrollen eller rett til TV-en. Det er imidlertid veldig viktig at du snakker sakte og tydelig. Det nytter ikke alltid å snakke i normalt tempo, da kan du raskt ende opp med å stå der og rope til veggen.
Et opplagt problem du kan møte her er at TV-en feiltolker lyd fra en film som at du prøver å snakke til den. Dette er ikke et problem når du ser på film med vanlig «lyttelyd», men enkelte har rapportert at det kan bli et problem når lydnivået er veldig høyt. En replikk i en film resulterer da at TV-en ber deg snakke tydeligere, fordi den ikke forstod hva du sa.
Alt i alt fungerer ikke stemmestyringen helt perfekt, men den fungerer. Om du er som undertegnende har du nok ligget godt plantet i sofaen en og annen søndagsmorgen og innsett at fjernkontrollen ligger minst en halvmeter utenfor rekkevidde. Akkurat da er slik teknologi gull verd – og litt mer.
Gi TV-en hånda
Med stemmestyringen kan du gi TV-en direkte kommandoer, men det er ikke nok til å ta over for den tradisjonelle fjernkontrollen. For å bla rundt i menyene kan du også bruke hånda til å styre rundt i de mange menyene Smart-TV-er har fått.
Det fungerer ved at du holder frem håndflata mot TV-en, og et innebygget kamera kjenner den igjen. Du får da opp en tradisjonell musepeker på skjermen, som du ganske enkelt drar rundt om kring.
Fører du den over et ikon er det bare å knytte neven, som da tolkes som et museklikk.
I teorien er dette et spennende konsept, men i praksis fungerer det foreløpig ikke veldig bra. Musepekeren følger hånda, men på ingen måte stabilt. Den virrer rundt, noen ganger er den tregere, og noen ganger spretter den til andre siden av skjermen bare vi gjør en liten bevegelse. I ny og ne har vi en mistanke om at kamera feiltolket ansiktet vårt som hånda, og musepekeren ble stående stille noen sekunder.
Av samme grunn må du holde hånden din litt ut fra kroppen mens du styrer, noe som faktisk kan være litt slitsomt i lengden.
Et godt stykke igjen
Om dette er slik vi vil bruke TV-en i fremtiden gjenstår å se. Teknologien er spennede nok, men det er fortsatt et godt stykke igjen før dette kan kalles brukbart.
Styring av hånda er litt for kronglete, mens det å bruke stemmen fungerer greit nok, om litt tregt. Men ingen av delene er noe vi føler er «naturlig» å bruke. Dette skyldes ikke bare at dette er en helt annen måte å styre TV-en på enn vi har vært vant til siden den kom på 30-tallet.
Problemet er at teknologien til Samsung har litt for mange barnesykdommer. Styringen flyter ikke glatt og naturlig nok. For å slå av TV-en må du for eksempel ikke bare si tre kommandoer, du må også vente flere sekunder i mellom – det er langt mer jobb enn å bare trykke på én knapp. Vi synes systemer som Microsofts Kinect og Apples Siri har løst dette langt bedre.
Det vi har sett kan imidlertid kalles et godt utgangspunkt. Både Samsung og andre produsenter vil nok forbedre denne teknologien i tiden fremover, på alle mulige områder.
Følg med her på Hardware.no i dagene fremover, så kommer vi tilbake med en full test av den splitter nye UE55ES8005 fra Samsung.
- Les også: Slik finner du den beste spill-TV-en
- Les også: Slik strømmer du trådløst til TV-en