Tek.no

Nyhet

Sony frir til entusiastene

Ryktene om et lysssterkt kompaktkamera viste seg å stemme.

Paal Harald Mork-Knutsen
6 Juni 2012 09:21

Som forventet slapp Sony et nytt kompaktkamera i natt. Det var flere kilder på nett som spekulerte i om Sony ville lansere et lyssterkt kompaktkamera med stor bildebrikke, og tydeligvis var det hold i ryktene.

Les også: Har Sony en overraskelse på lur?

Det er tydelig at det er den typiske entusiasten som Sony prøver å nå med sin nyeste kompaktmodell. Kameraet har et lekkert design i sort aluminium, og ligner kanskje litt på Canons entusiastmodell Powershot S100 ved første øyekast. Sony DSC-XR100 har imidlertid fått en vesentlig større bildebrikke, noe som kanskje er den mest spennende nyheten ved dette kameraet.

Bildebrikken som sitter i kameraet er like stor som de bildebrikkene man finner i Nikons speilløse CX-system, og skal i utgangspunktet gi en vesentlig bedre bildekvalitet enn hva man finner i andre kompaktkameraer i samme størrelse og segment. Bildebrikken er en BSI-CMOS bildebrikke på 13,2 x 8,8 mm, med en oppløsning på 20,2 megapiklser, som burde kunne gi både god detaljgjengivelse og god bildekvalitet.

Det nye kameraet er ikke et systemkamera med mulighet for å skifte ut optikken, men det bidrar også til å gjøre kameraet veldig lommevennlig. Når kameraet er avslått er det bare 36 mm bredt, og bør passe fint ned i de fleste lommer. Som ryktene har gjettet er kameraet utstyrt med et lyssterkt zoom-objektiv som har et omfang fra 28 mm vidvinkel til 100 mm på full tele, omregnet til 35 mm format. Dette er en relativt beskjeden zoom på 3,6 x, men det er prisen man må betale for å få F1.8 til F4.9 som største blender fra vidvinkel til tele. Objektivet er laget av Carl Zeiss og har en optisk stabilisator.

Les også: TEST: Canon Powershot S100

Som man forventer at et entusiastkamera er DCS-RX100 utstyrt med et programhjul som lar fotografen skyte i manuelle og halvmanuelle program som P,A,S,M. Man kan enten skyte i RAW-format eller i jpeg, eller i begge deler samtidig om man foretrekker det. Kameraet har en innebygd blits som kan poppes opp øverst til venstre, men mangler tradisjonell blitssko for ekstern blits. På baksiden finner man en LCD-skjerm på 7,6 cm (3 tommer) som har fått en oppløsning på 1 229 000 bildepunkter, noe som også var gjettet på forhånd. Dette er en imponerende god oppløsning på en slik skjerm, og som ligger et par hakk over oppløsningen på 921 600 bildepunkter som man finner på for eksempel Sony NEX-7.

Les også: TEST: Nikon 1 V1

Som Canon Powershot S100 har Sonys nye modell fått et rullehjul plassert rundt objektivet, som kan brukes til å justere forskjellige innstillinger. Dette kan programmeres slik at fotografen selv kan velge hvilken funksjon som skal ligge på hjulet. En praktisk og smart løsning for de som liker å gjøre manuelle innstillinger når man fotograferer.

Det nye kameraet vil bli tilgjengelig for salg i løpet av juli, og har en veiledende utsalgspris på 650 amerikanske dollar. Omregnet til norske kroner er dette omtrent 4000 kroner, og så må man plusse på norske avgifter i tillegg. Kameraet leveres i fargen sort, og om du har mer penger å bruke har Sony sluppet en del tilbehør som er skreddersydd til kameraet.

Kilder:
www.dpreview.com
www.image-resource.com

Les også
Her er de 10 heteste digitalkameraene
Les også
Har Sony en overraskelse på lur?
Les også
Panasonic Lumix DMC-GF5: Liten og søt
Les også
Olympus E-P3: Mangler det lille ekstra
Les også
Lyssterk tøffing
annonse