Til hovedinnhold

Nokia går til patentkrig

Saksøker produsenter av mobiler og nettbrett.

Nokia mener HTC, RIM og Viewsonic har brutt en rekke av Nokias patenter, og trekker nå de tre selskapene for retten i Tyskland og USA.

– Nokia er markedsleder innenfor mange teknologier som trengs for å lage gode mobilprodukter. Vi har allerede lisensiert ut våre standardpatenter til mer enn 40 selskaper. Selv om vi ville foretrukket å unngå å ta rettslige skritt, var Nokia nødt til å gjøre dette for å få slutt på uautorisert bruk av våre egne innovasjoner og teknologier, som ikke har blitt lisensert ut bredt, sier juridisk direktør Luise Pentland i Nokia i en pressemelding.

Både maskin- og programvarepatenter

Det er tilsammen 45 ulike patenter Nokia nå mener konkurrentene har benyttet seg av uten tillatelse.

Patentene dreier seg blant annet om teknologi for doble antenner og flerbånds radiosystemer, strømstyring, samt programvarefunksjoner knyttet til applikasjonsbutikker, fleroppgavekjøring, navigasjon, visning av meldinger, dynamiske menyer, datakryptering og henting av e-postvedlegg på mobile enheter.

– Mange av disse oppfinnelsene er fundamentale i Nokia-produkter. Vi vil at andre selskaper skal respektere vår immaterielle rettigheter og konkurrere med sine egne innovasjoner, men det vi gjør nå viser at vi ikke vil tolerere uautorisert bruk av våre oppfinnelser, sier Pentland.

Nokia sliter

Det finske mobilselskapet har slitt i motbakke i det siste, mye på grunn av at salget av nye Windows Phone-mobiler ikke har klart å veie opp for et synkende salg av Symbian-mobiler. Kredittvurderingsselskapet Moody's senket nylig Nokias kredittvurdering og Nokia måtte for kort tid siden gi fra seg plassen som Finlands mest verdifulle selskap.

Nokias Lumia 800-modell har imidlertid blitt godt mottatt av testere, og mange har også store forventninger til Lumia 900 som kommer til Norge om ikke lenge. Likevel mener mange at Nokia mangler et produkt som virkelig vekker oppsikt, noe de trenger siden Windows Phone er en fersk utfordrer til mer etablerte Android og iOS/iPhone.

Les også: Selv operatørene skroter Nokia

(Kilde: Pressemelding)

annonse