Til hovedinnhold

Nokia lanserte kameramobil med 41 megapiksler

Flere nye mobilmodeller og mobile tjenester lansert på Mobile World Congress.

Finn Jarle Kvalheim, Tek.no
Nokia Lumia 610 fås i flere ulike farger.
Nokia 808 PureView.
Nokia Lumia 900.

Mobilen.no/Barcelona: Nokia lanserte en rekke nye telefonmodeller på Mobile World Congress i Barcelona i dag. Blant nyhetene er Nokia Lumia 610, som er en ny billigmobil med mindre minne og svakere maskinvare enn toppmodellene. Telefonen har 256 MB RAM, 8 GB lagringsplass og et autofokuskamera.

Lumia 610 er rettet mot unge mennesker som ønsker en rimelig inngangsbillett til Lumia og Windows Phone. Den kommer i fire ulike farger, og vil koste tilsvarende 189 euro – det vil si rundt 1400 kroner. Norsk pris er foreløpig ikke kjent.

41 megapiksler

En av de mest spennende nyhetene, var imidlertid en ny Nokia Belle (Symbian)-mobil med kamera på hele 41 megapiksler (!). Telefonen har fått navnet Nokia 808 PureView, og er den første som bruker Nokias såkalte PureView-teknologi for bildebehandling. En stor bildebrikke og høy oppløsning skal ifølge Nokia gi svært skarpe og detaljerte bilder, og kameraet skal fungere godt i dårlig lys. Bildene kan lagres i lavere oppløsning, for deling på e-post, MMS eller i sosiale nettverk.

Vårt søsternettsted Akam.no har dette å si om PureView-teknologien: Bildebrikken i Nokia 808 PureView er mildt sagt spesiell, med tanke på at den befinner seg i en mobiltelefon og ikke et kamera. For det første er den på hele 1/1.2", noe som er større enn i de fleste kompaktkameraer for entusiastmarkedet. For det andre bruker den sine 41 megapiksler til å konstruere en mindre bildefil på 2, 3, 5 eller 38 megapiksler. Hva dette har å si for bildekvaliteten i dårlig lys forblir ukjent, men det ER faktisk potensielle fordeler ved dette i godt lys, ikke minst fordi man på de mindre størrelsene slipper unna en del problemer med Bayer-interpoleringen. I tillegg kan man "zoome" digitalt ved å bare benytte et område midt på bildebrikken. Ikke bare bruker man da optikkens beste område, men man slipper også den dårligere lysstyrken som er en følge av lange brennvidder. Nokia 808 vil dermed ha f/2.4 uansett. Hvor bra dette til syvende og sist virker, må vi komme tilbake til i en test.

Mer informasjon om teknologien finner du i dette PDF-dokumentet.

Lumia 900

Nokia lanserte også som forventet den nye Nokia Lumia 900-modellen i land utenfor USA. Telefonen ble lansert på CES-messen i januar, men den gangen kun i en AT&T-modell for det amerikanske markedet.

Nå har Nokia annonsert at det kommer en versjon også for Europa. Denne vil ha 42 Mbps HSPA+ i stedet for LTE. Telefonen har en 4,3-tommers ClearBlack AMOLED-skjerm.

Skal gjøre "dumme" telefoner smartere

I tillegg lanserte Nokia tre nye mobiler i Asha-serien. Dette er enkle telefoner først og fremst beregnet på "nye markeder". Asha 302 er en modell med QWERTY-tastatur, mens Asha 203 og 203 er rimelige modeller med berøringsskjerm. Asha 202 har mulighet for enkel veksling mellom to SIM-kort, slik at man skal kunne veksle mellom ulike abonnementer avhengig av hva som er mest lønnsomt prismessig der man er.

Les også: Slik blir Mobile World Congress 2012

Mobilen har tre journalister tilstede i Barcelona, og vil holde deg oppdatert på nyheter derfra i løpet av de neste dagene. Vil du være sikker på å ikke gå glipp av noe? Lik oss på Facebook! Vi legger ut oppdateringer på Facebook-sidene fortløpende.

Les også: Sonys lanserer "neste generasjon" smartmobiler

annonse