Til hovedinnhold

30 milliarder enheter skal være på nett i 2020

Det vil bli et Internet of Everything.

Internett er langt mer enn en haug med sammenkoblede PC-er. Trådløs teknologi har sørget for at stadig flere forskjellige ting kan kobles til, og analysebyrået ABI Research estimerer at det i dag finnes rundt 10 milliarder slike enheter. Vi snakker da om alt fra kameraer og joggesko til kjøleskap og badevekter, men det vil jo ikke stoppe der. ABI Research regner med at det i 2020 vil være 30 milliarder slike dingser på nett.

Med stadig flere ting som kommuniserer med både oss og hverandre, vil vi snart komme til et punkt der dagens Internett – som noen forstårsegpåere kaller Internet of Things – vil gå over til å være et Internet of Everything (IoE). I dette begrepet ligger det at nesten alle fysiske objekter vil utstyres med sensorer, prosessorer og ha evnen til å dele informasjon med andre ting – og gjør dette uten innblanding fra mennesker.

Dette åpner for mange spennende muligheter. Som at klokka di, som også sjekker pulsen din, kan be mobiltelefonen din ringe nødnummeret dersom den oppdager at du får trøbbel med hjertet. Med GPS vet den også hvor du er, og kan for eksempel ta kontakt med andre folk som tilfeldigvis er i nærheten.

Flere sensorer

IoE har stort potensiale, men først må altså teknologien på plass. Her har det allerede skjedd mye, og det er mobiltelefoner og bærbare datamaskiner som har drevet mye av utviklingen. Dette er såkalte «hub-enheter» som hjelper mindre sofistikerte enheter til å kommunisere. Men per er i dag er det disse mobile «navene» som står for det meste av denne typen kommunikasjon.

Slik vil det ikke være i fremtiden, mener ABI Research. De regner med at den store veksten vil ligge på litt «dummere» dingser med sensorer og noder – og at 2020 vil ha et Internet of Everything der rundt seksti prosent av enhetene er av denne typen. Mobiltelefoner og lignende enheter vil fremdeles være viktige byggesteiner, men altså ikke dominere utviklingen.

Slik har Internett revolusjonert vår hverdag >>>

Kilde: TechCrunch

Les også
I dag lastet jeg ned en pistol fra Internett
Les også
Slik har Internett revolusjonert vår hverdag
Les også
Internett tar over for TV-en
Les også
«Oppfinnerne» av Internett mottar stor pris
annonse