Tek.no

Nyhet

Trer denne porten omsider inn i pensjonistenes rekker?

Nvidia følger i AMDs fotspor.

Shutterstock
Ole Henrik Johansen
10 Mai 2016 06:03

I helgen lanserte Nvidia sine nye grafikkort GTX 1080 og GTX1070, hvor de fokuserte på enorme ytelsesoppgraderingen de kommer til å kunne by på. Det de imidlertid ikke nevnte var at de nye grafikkortene setter en endelig stopper for den gode, gamle VGA-porten, melder Sweclockers.

Vi må spole tiden helt tilbake til 1987 hvor IBM startet å markedsføre VGA (Video Graphics Array). Nå, nesten tre tiår etter den dukket opp på markedet kan en æra være over.

De digitale portene tar over

De nye Pascal-baserte referansekortene til Nividia vil nemlig ikke ha en VGA-port ombord når de når butikkhyllene. I stedet vil kortene ha DVI, HDMI 2.0b og DisplayPort 1.4.

Grunnen til dette er nok den økende interessen og introduksjonen av spill i høyere oppløsning – og ikke minst at virtuelle briller er på full fart inn i spillindustrien. Begge disse teknologien krever rask overføringshastighet mellom skjermkortet og skjermen din.

Har du en gammel skjerm med VGA?

Sitter du nå og tenker at du må ha det ny skjerm dersom du kjøper deg nytt skjermkort, er ikke alle broer brent enda. Selv om DVI-porten som leves med de nye kortene ikke sender analoge signaler (DVI-A), kan du løse problemet på annet vis.

Det du i så fall må gjøre er å kjøpe deg et aktivt adapter som kan ta seg av konverteringen fra digitale til analoge signaler. I et slikt tilfelle kan det vel tenkes at et heller er enklere og bedre å handle deg en ny skjerm.

AMD var først ute

Nvidia henger seg altså på sin konkurrent AMD i å skrinlegge VGA. Sistnevnte har nemlig allerede i flere år levert skjermkort uten VGA-port. De tok nemlig bort porten på sin nye Radeon R9 290-serie allerede tilbake i 2013.

AMD har også tatt enda et skritt lenger i forhold til Nvidia. I fjor slapp de dagens Fury-kort, og på disse var også DVI-porten tatt vekk.

Har du noen gang lurt på hvordan et skjermkort fungerer?
Her kan du lese om nettopp det (Ekstra) »

(Kilde: Sweclockers)

Les også
Her er GTX 1080-kortene – og prisene
Les også
Dette kan tyde godt for AMDs kommende skjermkort
Les også
MSI Radeon R7 370 Gaming 2G Twin Frozr V OC: Attraktivt kort for hobbyspilleren
Les også
AMD Radeon R9 380X: Hvem skal egentlig kjøpe dette, AMD?
annonse

Les også