Til hovedinnhold

– Nordmenn elsker store TV-er

Og du kan forvente et hav av dem i 2013.

Roy Arne Christiansen, Hardware.no
Niklas Plikk

TV-er, nettbrett og mobiler

Hardware.no/Stockholm: Det var ikke mange år siden en 40-tommers TV ble ansett som en stor skjermstørrelse, og bare fåtallet var ute etter noe større enn dette. På et konferanserom i World Trade Center i Stockholm får vi imidlertid beskjed om at vi ikke bare vil ha større TV-er enn 40 tommer, men gjerne opp i 60 tommere og forbi.

I januar vil forbrukerelektronikkmessen CES nok en gang gå av stabelen i Las Vegas i USA. Messen er et samlepunkt for alle verdens elektronikkprodusenter, og et ypperlig tidspunkt for dem å vise verden hva slags dingser de vil slippe i det kommende året. Det er her vi vil se hva 2013 vil bringe, og hvor fokuset til de mest toneangivende selskapene vil ligge.

Som en liten smakebit på denne messen ble det nylig arrangert et pressetreff for nordisk og baltisk presse i Stockholm, regissert av folkene bak CES-messen, organisasjonen CEA.

Foruten å snakke om selve messen, fikk vi også servert et par spådommer om hva vi kan forvente oss i 2013. Et par stikkord er store, smarte TV-er, lure koblinger til både nettbrett og mobil, og ikke minst et elektronikkmarked som sakte men sikkert beveger seg over mot skybaserte, synkroniserte tjenester.

Større, men færre TV-er

Stefan Bergdahl har studert salgstallene for det nordiske markedet.Foto: Niklas Plikk, Hardware.no

La oss begynne med TV-markedet. Ifølge Stefan Bergdahl, en markedsanalytiker ved GfK Retail and Technology, er TV-er en av produktene i teknologimarkedet som fortsatt selger godt, og antageligvis vil fortsette å gjøre det i de kommende årene.

Mens elektronikkbransjen som en helhet ser synkende tall over nesten hele linjen, er det smarttelefoner, nettbrett og i en liten grad TV-er som holder pengemaskinen i gang.

Her i Norden er det Norge som leder an TV-marsjen. Ikke nok med at vi i gjennomsnitt kjøper flere TV-er enn naboene våre, vi kjøper også større TV-er. De aller fleste TV-er som har blitt solgt i 2012 har vært på 46 tommer eller større, og TV-er med skjermer på 60 tommer har økt drastisk i popularitet.

Nordmenn skiller seg ut i Norden som størrelsesorienterte TV-kjøpere. .Foto: Niklas Plikk, Hardware.no

Ellers skiller vi oss ikke så mye ut blant naboene våre. Vi liker de samme type TV-ene, og Smart-TV-er blir stadig mer populære. I løpet av det siste året har 41 prosent av TV-ene som blitt solgt hatt såkalte "smart-funksjoner", som i dette tilfellet blir definert som forhåndsinstallert programvare med noen form for Internettoppkobling. 69 prosent av TV-ene skal ha vært LED-TV-er, 10 prosent plasma og 21 prosent LCD.

En av grunnene til etterspørselen for de virkelig store skjermstørrelsene, er ifølge Bergdahl fordi vi ikke lenger kjøper flere TV-er til hjemmet, vi nøyer oss med én.

– Tidligere kjøpte vi mange flere TV-er til hjemmene våre. En liten en til kjøkkenet, en litt større en til stua, og kanskje én annen til et tredje rom. Nå har det blitt så vanlig å bruke helt andre enheter som en sekundær skjerm, som for eksempel nettbrettet ditt.

Nye bruksområder for nettbrettet og smarttelefonen

Ifølge Klas Elm, visedirektør hos Elektronikbranschen, vil fokuset på fenomenet "sekundærskjermen" føre til en rekke nye produkter i 2013. Ikke nok med at nettbrettsalget er forventet å økte drastisk, men også måten vi bruker et nettbrett og en TV vil endre seg, spår Elm.

Klas Elm fra den svenske Elektronikbranschen tror nettbrettene blir en viktig del av TV-vanene våre i 2013.Foto: Niklas Plikk, Hardware.no
I tillegg til å kunne bruke mobil eller nettbrett som en ekstra skjerm, skal du også kunne gi deg merverdi i form av ekstra informasjon til TV-programmene du ser på.Foto: Niklas Plikk, Hardware.no

Nettbrettet vil nemlig ikke bare brukes som en ekstra skjerm, men som en enhet som beriker innholdet du ser på TV-en. Microsoft har allerede begynt med dette i form av Smart Screen, og en amerikansk tjeneste kalt «Into Now» ble også vist frem på presentasjonen, for å slå fast poengene til Elm. Mens en film blir vist på TV-skjermen skal du for eksempel kunne få opp informasjon om alt fra skuespillere til trivia-informasjon om innspillingen av filmen. Et par trykk ekstra lar deg se relaterte filmer til en av skuespillerne.

– Innovasjonen på nettbrettene og smartmobilene blir ikke skapt av produsentene selv, men alle apputviklerne. Nettbrettene og smartmobilene har blitt "hub"-enheter som lar andre bygge komplette infrastrukterer rundt dem, forteller sjefen for CEAs analyseteam, Steve Koenig.

Dette har vi allerede sett i dag i form av applikasjoner som kan gjøre alt fra å veie babyen din til å styre radiostyrte helikoptre. Dette vil bare fortsette utover i 2013, spår Koenig.

Bli med over til neste side for å se CEAs seks spådommer om teknologi-trender i 2013 »

6 trender fremover

Blant alle innovasjoner og nye produkter vi forventer å se på CES-messen i januar, vil vi også se seks trender, spår Steve Koenig og CEAs økonomisjef Shawn DuBravac.

Ifølge dem vil 2013 bli formet av de følgende bevegelsene i markedet:

1: Teknologi er større enn noen gang

iPhone 5 var et eksempel på hvordan teknologiprodukter drar den generelle økonomien fremover.Foto: Apple

I tillegg til at teknologiprodukter selger bedre, har de nå også blitt så populære blant folk flest at en teknologilansering kan ha store utslag på det generelle markedet.

Da iPhone 5 ble lansert så hele markedet en dramatisk vekst, ikke bare teknologimarkedet alene. Teknologi har blitt en del av livet til folk flest, og det vil fortsette å farge hvordan produkter produseres og presenteres.

2: Nettbrett og smarttelefoner dominerer teknologilandskapet

Windows 8 vil fremme flere nye formfaktorer, skal vi tro CEA-gutta.Foto: Niklas Plikk, Hardware.no

Selv om det slippes uttalige produkter i alle kategorier hvert år, er det nettbrett og smarttelefoner som dominerer markedet. Telefoner har vært populære i lang tid, men nettbrett begynte først å gjøre et utslag på markedet i 2010 da Apple slapp iPad.

Siden den gang har et helt nytt segment på markedet begynt å konkurrere om topplasseringen til smarttelefonene. Dette har gått utover en rekke andre produkter, slik som GPS-er, musikkavspillere og kameraer – produkter med funksjonalitet du til dels kan erstatte med et nettbrett.

3: Helse og velvær

Allerede nå kan du sjekke bloddtrykket ditt med smarttelefonen din. Dette er bare begynnelsen, skal vi tro ekspertene.Foto: Withings

Vi er visst allerede i ferd med å få et nytt forhold til teknologien vår. Ikke nok med at vi liker dingsene våre og gleder oss over dem i hverdagen, men vi vil snart også nesten være avhengig av dem. Sakte med sikkert blir det laget applikasjoner og produkter som sentrerer seg rundt smarttelefonenes mange sensorer, innganger og oppkoblingsmuligheter, tilpasset alt fra hjertemonitorer til blodtrykksmålere. Ettersom telefonen alltid er noe du har med deg ser amerikanerne for seg at det vil være en ypperlig erstatning for legekontoret.

På hovedskjermen på presentasjonen får vi presentert grafer over hvor mye penger som blir brukt hvert år på medisinregninger, og det er ingen hemmelighet at tallene ofte er svimlende høye. Med et stadig økende fokus i USA på endringer i helsevesenet, er det ikke overraskende at de nevner dette som en av de viktigere trendene i 2013.

4: Kjøretøys-teknologi

I 2013 vil enda flere biler blir utstyrt med en «Heads Up Display» på frontruten, tror CEA.Foto: Lexus

Dingser laget for bilene våre blir stadig viktigere. Nå holder det ikke å bare koble til mobilen din i en dockingstasjon og bruke håndfri-løsninger, nå skal alt i bilen moderniseres. Frontvinduer vil få egne HUDs (heads up displays) med informasjon om alt fra hastighet til blindsone-varsling, og før du vet ordet av det vil vi ikke engang ha førere bak rattet.

2013 vil ifølge både DuBravac og Koenig være året hvor alle bilprodusenter vil få øynene opp for de teknologiske mulighetene der ute, og virkelig begynner å fylle bilene med spennende teknologi.

5: Ultra HD

4K har byttet navn, nå er det UHD som gjelder. .Foto: Hardware.no

TV-er skal både vokse i størrelse, men også oppløsning. Endelig skal vi bli kvitt 1080p-TV-er, og ta skrittet videre til UHD-oppløsning, tidligere kjent som 4K. Her vil selvfølgelig ikke 1080p-TV-er fases ut med en gang, men det forventes likevel at en drøss av TV-er med UHD-oppløsning vil vises frem på CES og slippes i løpet av 2013.

6: Den alltid-tilkoblede forbruker

Om få år vil de fleste dingsene våre være koblet sammen på en eller annen måte.Foto: Niklas Plikk, Hardware.no

Alt skal kobles sammen, og alt skal synkroniseres. Det skal ikke være lenge til du har tilgang til "alt" fra "alt", uansett hvor du er. Så lenge du har med én av dingsene dine skal det være nok. Denne utviklingen har allerede startet, forteller Dubravac.

I 2003 skal vi i gjennomsnitt ha hatt 0,8 enheter hver som kunne snakke med hverandre. I 2010 økte dette til 1,8 enheter, og om tre år vil alle ha over tre enheter som "snakker" med hverandre. Dette er kanskje litt rare tall å forholde seg til, men ideen er likevel enkel: Vi er i ferd med å gå inn i en era hvor alt vi kjøper skal kunne snakke med andre enheter på en eller annen måte, enten det er via WiFi, NFC eller DLNA.

Lyst på flere spådommer om 2013?

annonse