Tek.no

Nyhet

Sommeren ga filmskred

Ole Henrik Johansen
2 Sept 2009 18:00

Litt avhengig av hvor i landet du befinner deg, har nok sommer for det meste bydd på mye regn og tid til innendørs aktiviteter. En geskjeft vi da ofte tyr til er en god film, og med dagens digitale dekodere kan du ved hjelp av noen få tastetrykk leie deg en film.
Med et vått uteklima er det jo fristende å slippe turen ut, og aldri før har vi benyttet oss mer av filmleietjenestene til de forskjellige leverandørene. Teknofil har vært i kontakt med Lyse, Viken Fibernett, SF-Anytime og Warner Nordic for å se utviklingen til filmleie (VOD) i de foregående sommermånedene.
Filmboom for Viken
Altibox er en av aktørene som satser på filmleie, og de har lansert tjenester som fjernstyrte opptak via både internett og mobilen. I Osloområdet er Viken Fibernett en av leverandørene som tilbyr deg filmleietjeneste via fiber, og sommerens dårlige vær har resultert i en filmboom for selskapet.
- Vi har merket en betraktelig økning i de siste tre månedene. Viken Fibernett har hatt en økning i antall leide filmer med 70 prosent. Økningen er sett i forhold til de tre månedene før sommerperioden. Dessuten ser vi en økende frekvens i gjenbruk, altså at kundene begynner å bruke PVR-en sin mer flittig en tidligere, forteller Lise Skarpås til Teknofil.
Altibox er en tjeneste som er levert av Lyse, og Skarpås kan forteller at også de har hatt en god økning i filmleien dette året.
- Vi har ingen konkrete tall å offentlig gjøre, men vi kan fortelle at Lyse Altibox hittil i år har leid ut flere filmer, enn det tilfelle var for hele foregående år, avslutter Skarpås.


21 000 så samme film
SF-Anytime er en av de store filmleverandørene, og blant annet Get har avtale med selskapet vedrørende distribusjonen av filmer til filmleie. I sommer har selskapet sett en vekst helt oppimot 25 prosent, og i en periode i sommer så hele 21 000 personer samme film.
- Vi har sett en voksende interesse for VOD-tjenester i sommer, og totalt sett har vi en økning opp i mot 25 prosent. Et eksempel er en enkelt tittel, som over en syv uker periode i sommer ble leid ut hele 21 000 ganger, og da snakker vi om de som har sett hele filmen, forteller Peter Öhman i SF-Anytime.
Öhman ser en økende interesse i filmleiemarkedet, og tror på ingen måte vi har sett det siste av teknologien.
- Vi tror filmleie definitivt kommer til å øke de neste årene, og tror på ingen måte vi har sett den største økningen ennå, avslutter Öhman.

Beste uke noensinne for Get

Det fortas mange undersøkelser i løpet av et år, og vi har vært innom Gets undersøkelse i kundenes bruksmønster vedrørende PVR-dekodere. Tallene viste aktive kunder, som benyttet seg av tjenestene som medfølger en opptaksdekoder. Ifølge selskapet var foregående uke den beste noen sinne hva filmleie gjelder, og de har i likhet med andre selskaper hatt en markant økning i bruk av filmleietjenester i sommer.

- Det er ingen tvil om at VOD er i vinden, og sist uke var den beste noensinne for vår del. Gjennom sommeren har vi fått en betraktelig økning i interessen for filmleie. Sommeren ga for vår del hele 60 prosent økning i filmleie, sammenlignet med foregående måneder, sier Øyvind Husby i Get.Infrastruktur stopper kjempeøkning
Det finnes mange selskaper som produserer og leverer film til filmleie, og Warner er blant disse. Tiltross for at filmleie er på full fremmarsj, utgjør tjenesten ifølge selskapet rundt 1-2 prosent av det totale markedet.
- Vi ser at VOD virkelig begynner å vekke interesse blant brukerne, men enn så lenge utgjør tjenesten ikke mer en 1-2 prosent av filmtittingen, forteller administrerende direktør Lars Håkansson i Warner Nordic.
For at filmleietjenester virkelig skal gjøre store fremskritt, tror Håkansson at TV-leverandørene må forbedre infrastrukturen.
- For at VOD skal bli utnyttet til sitt fulle potensial, må infrastrukturen forbedres. Per i dag er det 200 000 brukere av filmleietjenester i Norden. Vi tror Norge alene har et potensial på oppimot 500 000 brukere, og da må infrastrukturen forbedres mye i forhold til hva det er i dag, avslutter Håkansson.

annonse

Les også