Til hovedinnhold

Google må ikke fjerne netthets

Et nettsøk på Google kan fort gi uheldige og uønskede resultater. Google er derimot ikke ansvarlige for innholdet som kommer opp i deres søketjeneste. I det minste ikke i Storbritannia.

Ble krenket av Google-søk

Den britiske privatskolen Metropolitan Internation Schools gikk til søksmål mot Google på bakgrunn av resultater som kom opp da søketjenesten ble benyttet til å søke opp skolen. Blant resultatene kom det nemlig opp nettsider som gjorde hån av et av skolens kurs som tok for seg spillutvikling. Tydeligvis var ikke alle like fornøyd med kurstilbudet og rakket ned på dette i et eget forum, men skolen var enda mindre fornøyd med at dette kom opp via Google. De mener Google må holdes ansvarlig for å spre falsk informasjon om skolens kurs. Retten mener derimot ikke Google kan holdes ansvarlig for resultatene som kommer opp.
- Når et lite tekststykke dukker opp på brukerens skjerm ved et nettsøk så viser dette han veien til et annet sted på nett som korresponderer til søket han har gjort. Det er hans valg om han så vil gå videre. Google gjør ikke annet enn å legge til rette for dette, slår dommer i saken, dommer Eady, fast, ifølge The Guardian.
Google fritas med dette fra innholdet som dukker opp ved deres søketjeneste. Dommeren understreker samtidig at søketjenesten har et ansvar for å fjerne lenker fra sine søk om det foreligger en legitim klage.

Kan heller ikke dømmes for piratvirksomhet

Da grunnleggerne av The Pirate Bay ble dømt for medvirkning til kriminell virksomhet tidligere i år pekte mange på at Google er vel så velfungerende for å søke opp piratmateriale som The Pirate bay. I The Pirate Bay-saken ble det i dommen slått fast at bakmennene var direkte involvert i piratvirksomheten, noe som neppe ville blitt slått like lett gjennom i en lignende sak mot Google. Men med dette slås det fast at Google ikke kan dømmes for dette i Storbritannia. De har intet ansvar for søkeresultatene som indekseres via deres tjeneste. Google selv er svært fornøyde med dette.

- Vi er svært fornøyde med dette resultatet som slår fast at søkemotorer ikke står ansvarlige for innhold som publiseres på andre nettsider, sier en talsperson for Google.

Mer om
annonse