Slutt på GPS-oppdatering for Europa

Magellan har lenge solgt GPS-er for både bil, båt og fotturer. Det har derimot vært stille fra Magellan en god stund etter at selskapet Belamarin ga opp import av dette merket til Norge i november i fjor. Nå forsvinner Magellan helt fra Europas bilveier.
Les også: Stortest av GPS for bil.

Ingen oppdatering for Europa

Ifølge svenske IDG har Magellan bestemt seg for å avslutte sin satsning på bilnavigasjon for det europeiske markedet. Avgjørelsen er tatt etter en økonomisk vurdering  hvor en videre satsning her anses som lite lønnsomt. Men det er ikke bare selve de fysiske produktene Magellan nå slutter å distribuere. De vil heller ikke levere noen kartoppdatering for europeiske veier. Kunder som sitter på en bil-GPS fra Magellan risikerer da å kjøre med navigering på gamle veier på neste europatur. Belamarin som tidligere stod for importen av Magellan til Norge sier de ikke har noen idé for hvordan kunder i Norge fremover skal få oppdatert sine kart.
- Det spørsmålet har jeg dessverre ikke svaret på. Vi sluttet med import av Magellan i november i fjor og hva som skjer med selskapet og videre oppdatering for deres kunder har jeg derfor ingen oversikt over, forteller Rolf Fossumstuen fra Bellamarin til Teknofil.

Problemet er ikke bare aktuelt for kunder som allerede har en Magellan GPS for bil. Det fins flere nettsteder og butikker som fortsatt selger Magellan GPS-er for bil. Heller ikke de har noe forslag til hvordan kunder fremover skal få oppdatert sine produkter med nye kart. Både Sikkerhetsbutikken, CDon og GPSbutikken har GPS-er for bil tilgjengelige i sitt utvalg. Det vil derimot ikke vare lenge.

- Vi har sluttet å selge Magellan GPS, men vi sitter igjen med et lite restlager. Når dette er borte vil vi ikke ta inn noen nye produkter her, forteller Janka Berg fra GPSbutikken til Teknofil.

Også hos Sikkerhetsbutikken vil de nå selge ut de GPS-ene de har fra Magellan. Hvordan norske kunder skal få oppdatert disse GPS-ene har de derimot ikke noe svar på.

Lover oppdatering, også for nordmenn

Da Belamarin sluttet med import av Magellan for Norge var det den svenske importøren Gear AB som tok over også det norske markedet. De påstår på sin side at de jobber hardt med å løse situasjonen.

- Vi har fortsatt produkter på markedet og vi har et lager som vi stiller til rådighet ved reklamasjon eller feil og mangler. Vi vil også stille med support i minst to år fremover slik vi er pålagt. Dette innebærer også en løsning for kartoppdatering som også vil bli tilgjengelig for nordmenn. Vi vil ikke la våre norsk kunder i stikken, påpeker markedsansvarlig hos Gear AB til Teknofil.

Hvordan denne oppdateringen vil ta form er derimot ikke avklart. Magellan er derimot ikke alene blant GPS-produsentene om å droppe markeder og oppdateringer. Sony ga for en stund opp siden det europeiske markedet og sluttet selge sine GPS-er her. Likevel har de fortsatt med oppdateringer for de enhetene som har blitt solgt. I mars kom det nyheter om at Mio ville trekke seg ut av det amerikanske markedet. Mio på sin side gikk hardt ut og benektet disse ryktene, Navigon på sin side har planer om å gjøre nettopp dette. Uansett vil neppe en Magellan bil-GPS være det beste produktet å gå til innkjøp av akkurat nå om du vil ha en enhet som kan brukes en stund i Europa.


Om du derimot skal på fottur så har Magellan gledelige nyheter. Her satser de nemlig for fullt i Norge og har nylig lansert egne topografiske kart for deg som liker gåturer i norsk natur. Naturene gir blant annet informasjon om naturreservater, isbreer og fossefall. De nye kartene er oppdelt i 15 forskjellige detaljerte regioner. Prisen per region er på cirka 650 kroner stykket og kan lastes ned fra magellangps.com.

Les også
Test: Mio Moov Spirit Flat GPS
Les også
La Homer Simpson vise vei
Les også
Mio med spennende GPS-nyheter
Les også
Test: Garmin Oregon 300 – veiviser du kan stole på
Les også
Tur-GPS med kamera
annonse