Tek.no

Nyhet Vil granske Telenors leverandør av 4G-nett

Venstre deler amerikanernes frykt for Huawei

Vil granske Telenors hovedleverandør av mobilnett.

Espen Irwing Swang, Amobil.no
Espen Irwing Swang
11 Okt 2012 12:03

Venstres leder, Trine Skei Grande, sier det virker som om vi ikke har tenkt igjennom følgene av å velge Kinesiske Huawei som leverandør av infrastruktur til de norske mobilnettene.

Ifølge Aftenposten sier Grande at Telenors oppgave er å tjene penger for sine aksjeeiere, mens Norge som nasjon må ha et litt større perspektiv på det, og sikre den vesentlige infrastrukturen.

Grandes bekymring kommer i kjølvannet av at en amerikansk etterretningskomité har lagt frem en granskingsrapport der de advarer mot de kinesiske produsentene ZTE og Huawei. Amerikanerne mener nettverkene har bakdører som åpner for spionasje til fordel for Kina, men det er ikke offentliggjort dokumentasjon for påstandene.

Regjeringen stoler på Telenor og PT

Samferdselsminister Marit Arnstad sier hun har tillit til at tilbyderne gjør de nødvendige risiko- og sårbarhetsanalyser, og viser til at Post- og teletilsynet fører tilsyn med sikkerheten i slike nett.

Dough Guthrie, dekan ved Washington University, sier til Washington Post at han er overbevist om at frykten er overdrevet, og kaller det en ren økonomisk frykt.

Huawei tok nylig til motmæle, og i en uttalelse sier den kinesiske produsenten at komitéen må ha bestemt seg på forhånd, og antydet at rapportens utfall må ha vært politisk motivert.

Les også
– USA har ingen spionasjebevis mot Huawei
Les også
– iPhone 5 får 4G i Norge
annonse

Les også