Til hovedinnhold

Politiet kan spore deg med usynlig SMS

Ved å sende en melding du ikke vet at du får, kan politiet vite hvor du befinner deg.

Tysk politi innrømmer å ha sent 1,7 millioner "Silent SMS" - eller Stille SMS - mellom 2006 og 2011, ifølge Comon.dk. Dette innebærer at de sender en uoppdagelig SMS til for eksempel en mistenkt person, et slags "ping", som avslører lokasjonen til den mistenkte. I Tyskland har denne typen overvåkning skutt fart de siste årene, og bare i 2011 benyttet Die Polizei seg av Stille SMS-er hele 440 000 ganger.

Opprinnelig ble Stille SMS utviklet for at mobiloperatørene skulle kunne gjøre tester i nettverket uten å forstyrre brukeren.

Flere overvåkningsmetoder

Stille SMS er imidlertid en av flere muligheter politiet har til å overvåke deg som mobilbruker. En annen kjent metode er IMSI Catcher, som i prinsippet er en falsk basestasjon som henter inn kortnummer (IMSI) og apparatnummer (IMEI) til de som befinner seg i nærheten. En tysk domstol har tidligere avgjort at politiet har lov til å bruke IMSI Catcher.

Fransk politi vil ikke avsløre hvorvidt de bruker Stille SMS, men innrømmer at de samarbeider med en leverandør av geolaksjon. I Nederland har politiet brukt Stille SMS siden 2006, men etter sigende bare når de allerede har begynt å avlytte en mistenkt.

Silent SMS i kombinasjon med andre programmer kan brukes til avlytting, samt at cyberkriminelle kan ringe og sende meldinger på andres regning. På hacker-konferansen Chaos Communication i Berlin oppfordret en ekspert på mobil sikkerhet mobiloperatørene til å bruke forbedret krypteringsteknologi for å unngå misbruk av Stille SMS blant privatpersoner.

Les også: Wayne blir beskyldt for å være mobiltyv

Vil du vite mer om mobiltelefoner og mobilsikkerhet? Følg Amobil.no på Facebook, så holder vi deg oppdatert.

annonse