Til hovedinnhold

Ekstrem PC-prosessor fra AMD lansert

64-kjerners Threadripper og nye bærbarprosessorer på vei.

Vegar Jansen, Tek.no

Ytelseskrigen mellom AMD og Intel ruller videre. Under årets CES har Intel såvidt vist frem litt av hva vi kan forvente fra deres kommende bærbarprosessorer, og en ny grafikkløsning, mens AMD har lansert et ras av nye og til dels ekstreme prosessorer.

Mer effektive bærbarprosessorer

De nye Ryzen 4000-brikkene er nok de mest aktuelle prosessorene for deg og meg. Det er brikker basert på den samme Zen 2-arkitekturen som i de nyeste Ryzen 3000-prosessorene for stasjonært utstyr, men de har endelig fått mer strømsnill produksjonsteknikk (7 nm) og dermed mindre transistorer.

Brikkene vil komme i to ulike ytelsesnivåer. En for svært lette formfaktorer som har fått navnet Ryzen U, der varmeeffekten (TDP) oppgis til relativt forsiktige 15 watt mot de kraftigere Ryzen H-utgavene som er oppgitt å kunne gå opp til 45 watt når alle kjernene booster for fullt.

Inndelingen ligner veldig på den Intel har hatt i flere år allerede for sine Core-prosessorer i form av Ryzen 3, 5 og 7.

90 prosent raskere

Men i motsetning til det Intel har så langt, kan AMDs U-serie vise til prosessorer med inntil åtte kjerner og 16 samtidige tråder. Ryzen 7 4800U kjører med 1,8 GHz til vanlig, mens den kan dra korte spurter helt opp til 4,2 GHz.

Ifølge AMDs egne ytelses-stolper skal den jobbe 4 prosent raskere per tråd enn Intels toppbrikke for ultralette PC-er, som har fire kjerner og åtte samtidige tråder. Ytelsesøkningen for arbeid som fordeler seg godt på tvers av trådene skal være opp til 90 prosent.

En heitere H-utgave av samme prosessor, med 45 watt TDP, setter arbeidsfrekvensen opp fra 1,8 til 2,9 GHz. Boost-hastigheten ligger fortsatt på 4,2 GHz.

Muskelprosessor til 35.000 kroner

Selv om et ytelseshopp på 90 prosent fra Intels tilsvarende brikke er et blikkfang av de sjeldne for AMD, er det ikke fritt for at det var enda noen spektakulære tall i pressemeldingen. Det har fått navnet Ryzen Threadripper 3990X.

Den monstrøse prosessoren har fått hele 64 prosessorkjerner og kan kjøre 128 samtidige programtråder. I motsetning til mange prosessorer med voldsomt antall kjerner er disse laget for å yte godt per kjerne, med en normalhastighet på 2,9 GHz og boost opptil 4,2 GHz.

Det enorme antallet samtidige, høytytende tråder skulle gjøre prosessoren ekstremt godt egnet for krevende oppgaver som krever parallellisering der ikke alltid en grafikkprosessor er egnet til å ta over jobben. Eksempelvis produksjon av musikk og video, eller 3D-modellering og liknende.

Koble til et hav av lynrask lagring

Blant de andre egenskapene AMD oppgir er hele 88 PCIe 4.0-linjer. Dette er kommunikasjon som brukes til ting som grafikkort, lynrask lagring og nettverkskort på mangfoldige gigabit. Det er «bare» 72 slike linjer tilgjengelig for brukeren, siden resten av dem brukes til annen kommunikasjon i utgangspunktet.

Det er likevel et stort hopp fra tidligere Threadripper-prosessorer som har hatt 64 PCIe-linjer tilgjengelig. Så hvis du vil lage en ganske vanvittig arbeidsmaskin uten øvre kostnadsgrense, med mange skjermkort og et lass NVMe-disker er Threadripper stadig mer aktuell. Tidligere har det vært Epyc-prosessorene fra AMD som har skiltet med voldsomt antall PCIe-linjer - hele 128 av dem - men de har vært siktet mer mot servermarkedet enn mot arbeidsmaskiner.

Hvis du først skal bygge en Threadripper 3990X-maskin må du imidlertid be bankkontoen sitte ned, ta seg en pustepause og muligens finne frem vann og luktesalt til den. For brikken i seg selv har en listepris på ... akkurat det samme antall dollar som navnet (3990), eller 35.000 kroner.

Og det er før du har kjøpt SSD-er og flerfoldige grafikkprosessorer. Vi må anta at målgruppen er omtrent den samme som med fornuften i behold vurderer utstyr så som nye Apple Mac Pro.

annonse