Vil kreve personnummeret ditt

Når du skal registrere et kontantabonnement i dag, heter det seg at du må oppgi "entydige opplysninger". Med andre ord må du ikke oppgi opplysninger som sår tvil om at du er den du er. Men det er det likevel mange som gjør, og nå vil politiet ha enda mer informasjon om deg enn når du er født og hvor du bor.

Da Aftenposten i mars i år brukte fem minutter på å registrere et tilfeldig kontantabonnement på Netcom-sjef August Baumann, ble det klart hvor lite sikkert det nåværende registreringssystemet er. Mer om dette kan du lese i saken "Enkel feilregistrering".

Derfor har politiet nå foreslått strengere regler for registrering av kontantkort. Hvis politiet får det som de vil, blir du nødt til å oppgi personnumeret ditt hver gang du vil opprette et nytt kontantabonnement.

Sjekker folkeregisteret
Etter at du har registrert kontantabonnementet ditt, vil politiet at personnummeret du oppgir sjekkes opp mot folkeregisteret, for å kontrollere at navn og personnummer stemmer overens. I tillegg ønsker politiet at operatøren sender et brev til den folkeregistrerte adressen. Dermed vil du fort merke om noen har registrert et abonnement på ditt personnummer.

Er du ikke norsk statsborger, må du i tillegg fremvise legitimasjon når du registrerer kontantabonnement. Muligheten for å registrere seg via telefon blir derfor borte, og utenlandske kontantkunder må derfor henvende seg til forhandler.

- Veldig viktig
Post- og teletilsynet er positive til politiets nye forslag. - Det er veldig viktig å komme dette problemet til livs, sier informasjonsdirektør Anne Marie Storli i Post- og teletilsynet, til Forbruker.no.

Datatilsynet er derimot mer skeptisk.

- Generelt mener vi at personnummer ikke egner seg som legitimasjon. Når en person oppgir et personnummer, beviser ikke det annet enn evnen til å huske elleve sifre. Men vi får se hva vi sier når vi får denne saken til behandling, forteller seniorrådgiver Gunnel Helmers i tilsynet til Forbruker.no.

(Kilder: Forbruker.no)

Les også
– Pass kjeften din!
Les også
– Dropp mobil i bil
Les også
Beskytter Windows-telefoner
Les også
Hacket RFID-pass
Les også
Kan klone identiteten din
Les også
Enkel feilregistrering
annonse