Nyhet

Åpner 3G-nett i Nord-Korea

I desember åpnes det et nytt mobilnett i et av verdens mest lukkede land, Nord-Korea. Landet, som knapt klarer å fø sin egen befolkning, har sammen med det egyptiske mobilselskapet Orascom Telecom bygget 3G-nett i hovedstaden Pyongyang.

Partipamper først

Ikke overraskende er mobilnettet forbeholdt de få, i første omgang diplomater, ansatte ved ambassader og høytstående personer i det kommunistiske partiorganet. Til nå har disse kunnet bruke et statlig bygget GSM-nett, som nå skal suppleres med 3G-nett fra Orascom. Planen er at Orascom sitt nett skal tilbys også vanlige innbyggere i Pyongyang, forutsatt at de har råd til det.

Bakgrunnen for at Nord-Korea nekter folk å bruke mobilnettet skyldes et attentat mot landets diktator Kim Jong-il i 2004. I etterforskningen ble det antatt at attentatmennene brukte mobiltelefoner til koordinering og planlegging, noe som økte sikkerhetshysteriet rundt mobiltelefoner ytterligere.

Uvisst for turister

Det er ikke kjent om noen av de 2000 turistene som besøker Nord-Korea årlig vil få lov til å benytte mobilnettet. I dag må disse levere inn mobiltelefoner ved ankomst.

(Kilder: Wikipedia, Korean Times)

Les også
Pølsefest i Sør-Korea
Les også
– Ingen 2G her!
Les også
Når mobilen kan koste deg livet
Les også
- Henrettes for mobilbruk
Les også
Kim får ikke iPod til jul
annonse