Til hovedinnhold

Bak kamera del 2

Torsdag 6. Mars

Noen medsammensvorne fra Forsvarets mediesenter lagde for et par år tilbake en dokumentar om sjøkrigsskolens bruk av Statsråd Lemkuhl som et ledd i utdanningen av norske offiserer. Inntrykket jeg satt igjen med var mye sol, blikkstille vann, sommer… Ja, det hørtes unektelig ut som en klassiker fra Postgirobygget.

Naiv som jeg er, var dette også forventningene jeg kom med ved ankomst på Tenerife søndag kveld. Og det var et majestetisk syn som møtte oss på havna et sted i Atlanterhavet. Mastene var lyst opp og ved landgangen stod en elev og hilste oss velkommen. Skipet holder ekstremt god stand, antakelig som en følge av å ha egen snekker og opp til seksti mann som bruker mye av tiden sin på å pusse og vaske.

Men det som så ut til å bli en idyllisk reise mellom to flotte øyer vest for Afrika ble til noe helt annet. Sjøsyke var nemlig en tanke jeg ikke hadde ofret så alt for mye tid til. Jeg skal ikke gå så veldig i dybden på hvordan toalettskålene på Christian Radich ser ut, men la oss bare si at etter et par dager begynner du å kunne veien dit i blinde.

Seilene på skipet kom opp første natten og har siden da stått mer eller mindre oppe før de ble tatt ned i dag. Til tider har det også blåst godt, noe som har gitt liv til både seil og bølger. Jeg skal ikke påstå at vi har vært offer for noen monsunbølger akkurat, men til tider var det mer enn vanskelig å gå rett frem og i natt lurte vi virkelig på om kjøkkenet, unnskyld – byssa, hadde falt sammen.

Radich ankret opp utenfor kysten av Lanzarote.
Foto: Monique Watne / FMS

Disse omstendighetene har naturlig nok gjort sitt i produksjonen av dette videoproduktet vårt. I frykt for å fylle det store kameraet med saltvann har det lille blitt flittig brukt. En annen faktor i den sammenheng er kamerafrykten til deltagerne. Det ser unektelig litt mindre skummelt ut med et håndholdt DV-kamera, fremfor et monster forkledd som et digibeta-kamera.

Etter tre dager på sjøen har tapene gått med til diverse filming av arbeidet om bord – med fokus på de fire utvalgte ungdommene som er med på besøk. Til tider har det vært en utfordring å få dem i spennende situasjoner, da det ikke alltid er de uerfarne deltagerne som får gjøre viktige gjøremål om bord. Så litt iscenesetting har det blitt, men hva gjør man vel ikke for filmen?

Vi hadde håpet å få tatt noen kule bilder av skipet med alle seil fra et bølgefritt vann, men det var nok litt for optimistisk. Bølgene satte en stopper for det. Derfor prøver vi på ny igjen i morgen tidlig. Det kan nok fort bli en tidlig morgen ettersom båtens kjøremønster ikke alltid samsvarer med filmteamets sovevaner.

På planen for morgendagen står også litt mer forseggjorte intervjuer av deltagerne.

Akkurat nå har vi ankret opp mellom Lanzarote og naboøya. Her skal vi ligge til ankeret heises tidlig i morgen og vi setter kursen inn mot havna på førstnevnte øy. Stemningen om bord er god etter en felles runde med quiz, vafler og betydelig mindre bølger.

Vender nok tilbake allerede i morgen med mer fra turen. For det å sende artikler hjem til desken skulle vise seg å være svært enkelt. Christian Radich har nemlig internett. Via satellitt!

annonse