Tek.no

Nyhet

- Den perfekte mobilen finnes ikke

15 Jan 2008 16:36

Et spørsmål jeg stadig får fra familie, venner og kunder er: "Hva er den beste mobiltelefonen akkurat nå?"

Mange forventer seg et konkret svar, som Nokia N95, Sony Ericsson K850i eller en annen toppmodell. Men det finnes ikke ett enkelt svar på dette spørsmålet. Isteden spør jeg: Hva skal du bruke telefonen til? Hva er viktig for deg?

Bestemor på 85 år blir sannsynligvis like hjelpeløs med en superavansert Windows-telefon som en travel forretningsmann ville vært med en enkel Nokia 1112.

Toppmodeller til vanlig bruk

Mange pleier bare å ringe og sende meldinger, men ender likevel opp med en telefon fra øverste hylle. Det er det flere som må dele på skylden for.

Først har vi mobilselgerne i butikkene. De har direkte kontakt med deg som kunde og dermed store muligheter for å påvirke valget du tar. Det er vel ingen hemmelighet at de som selgere flest gjerne vil selge deg et dyrere produkt som gir høyere inntjening.

Deretter kommer produsentene. De har ikke bare som mål å produsere flest mulig telefoner, langt viktigere er overskuddet de skal generere til sine eiere. For å tjene mest mulig er det viktig å ha høyest snittpris på telefonene de produserer og selger. Og da er det toppmodellene som teller.

Den tredje gruppen er operatørene. Operatørene kan bruke IMEI-nummeret til å se hvilke modeller som gir høyest omsetning per apparat. Ettersom de ikke lenger tjener like mye penger på tale og sms, er de avhengig av nye inntektskilder. Og de vet at en mer avansert mobiltelefon i lommen din betyr at du kan ta i bruk nye tjenester som bildemeldinger, datatrafikk og nedlastning av musikk.

Vi vil ha det beste

Til sist har vi deg selv. I en tid hvor de fleste har anledning til å unne seg selv litt ekstra, er det mange som legger andre kriterier enn bare pris og funksjon til grunn når de skal kjøpe seg ny mobiltelefon. Design, hvor kul den er, hva slags telefon vennene dine har og kanskje bare det at den er eksklusiv, er ofte vel så viktige kriterier som tekniske spesifikasjoner.

Salgsstatistikken viser også det er svært mange dingsefrelste mobilkjøpere der ute som hele tiden skal ha det nyeste, råeste og mest avanserte som er å oppdrive. En ikke uvesentlig andel av våre lesere her på Amobil tilhører nok denne kategorien.

Mange kan bli for opphengt i tekniske spesifikasjoner. Et vanlig krav fra potensielle mobilkunder er at telefonen skal ha 3G. Hvis de så blir spurt om hva de faktisk skal bruke 3G til, er det ikke sjelden de blir svar skyldig. De har bare hørt at det «må man ha». Det viser seg ofte at de verken har tenkt å surfe eller sende e-post med telefonen. Har de en 3G-telefon fra før er sannsynligheten stor for at den heller ikke har blitt brukt til en eneste videosamtale.

Ironisk nok er det ikke uvanlig at det første en mobilselger vil gjøre hvis du kommer og klager på batterikapasiteten eller problemer mot nettet med din nye telefon er å deaktivere 3G.

Vit hva du behøver

Nå skal jeg ikke skjære alle over én kam. Selvsagt er det mange som trenger høy datahastighet, og da gjelder det å velge en modell som gir deg dette. Men om du kutter ned på kravene til det du faktisk behøver av mobilen, kan du spare deg for både bry og penger.

En mobiltelefon er ikke lenger bare et apparat til å ringe med - tvert i mot synes mulighetene ubegrensede. Dette gjør det selvfølgelig også vanskelig å velge rett mobil for akkurat deg. Ofte er det de nyeste og mest avanserte modellene som får mest oppmerksomhet.

Her i Amobil skal vi fortsette å gjøre valget enklere for deg. Vi kommer til å fortsette å skrive om både de mest avanserte og de mest grunnleggende modellene, så vel som alt som befinner seg i mellom.

For en ting er sikkert: Den ene, perfekte mobiltelefonen finnes ikke. Og så lenge vi mennesker er forskjellige, kommer den heller aldri til å gjøre det.

Audun M. Solheim
Skribent, Amobil.no

Les også
Smarttelefoner blir ikke brukt
Les også
Ikke kjøp deg smarttelefon
annonse