Tek.no

Nyhet

Oppdag tidsfunksjonene på mobilen din

Mobilen gir deg oversikt over både tiden og aktiverte alarmer. (Foto: Einar Eriksen)
Silje Gomnæs
24 Aug 2007 20:00

I denne delen av Mobilskolen skal vi se nærmere på hvordan du kan bruke klokka og andre tidsfunksjoner på mobilen din.

Klokke

Mobiltelefonen din har en innebygd klokke. Klokkeslettet står i et hjørne av skjermen når telefonen er i ventemodus. På enkelte eldre og nyere enkle modeller må du skru på klokken inne i kontrollpanelet først. Dette behøver du bare gjøre én gang, og instruksjonene finner du i brukermanualen.

Mange telefoner kan også vise tiden i skjermspareren.

De forskjellige funksjonene er plassert ulikt på forskjellige mobiltelefoner. Som regel finner du de under menykategoriene "verktøy", "organiserer" eller "planlegger". I brukermanualen for mobilen din kan du lese hvor du finner de forskjellige funksjonene på din telefon.

Alarmklokke: La telefonen vekke deg

Alle mobiltelefoner på markedet i dag kan brukes som vekkerklokke.

Enkle mobiltelefoner har typisk én enkelt alarm du kan stille inn. Denne må du aktivere manuelt hver gang du skal bruke den.

På mer avanserte mobiltelefoner, har du muligheten til å stille inn flere alarmer samtidig. Mens Sony Ericssons telefoner lar deg ha fem aktive alarmer samtidig, kan du ha uendelig med alarmer på Nokias smarttelefoner.

Alarmene kan også settes til å ringe på valgte dager i uken - for eksempel mandag - fredag. Dermed slipper du å tenke på å stille klokken hver kveld før du legger deg.

Du har som regel mulighet til å velge ringetone på alarmklokkenn. Har telefonen din støtte for radio, kan du stille inn telefonen til å skru på radioen når alarmen går. For at dette skal fungere må du ha telefonens hodesett plugget i.

Mange mobiltelefoner har slumrefunksjon på alarmklokken. Når alarmen går, kan du trykke på en knapp for å utsette alarmen i typisk 5 til 10 minutter. Dette

Nedtelling: Hold styr på joggetidene

De fleste telefoner har også en innebygget nedtellingsfunksjon. Denne bruker du ved å taste inn ønsket antall timer og minutter. Når den innstilte tiden er gått, ringer en alarm på telefonen. Husk at alarmen kan være lydløs om du har satt mobiltelefonen i stillemodus.

Stoppeklokke: Ta tiden

Stoppeklokke er en annen nyttig funksjon du finner på mange telefoner. Denne kan du bruke til å for eksempel ta rundetider når du jogger. Når du åpner stoppeklokka, trykker du på en knapp for å starte tiden. Den samme knappen stopper som regel tidtakingen også. Telefoner med avansert stoppeklokke lar deg ta rundetider.

Nokias verdensur lar deg plukke ut land fra en liste.

Verdensur: Se tiden i hele verden

Er du mye ute og reiser, kan verdensklokka på mobilen din komme til nytte. Denne viser hva klokka er i alle tidssoner til enhver tid. Mens noen telefoner lar deg plukke ut steder fra et kart, gir andre telefoner deg en liste med alle land i verden.

På avanserte telefoner kan du også velge deg flere steder i verden, og få en snarvei til å se hva klokka er på de valgte stedene. Norge ligger i tidssonen GMT + 1.

Mange telefoner er også i stand til å stille klokken automatisk på nytt når du kommer inn i en annen tidssone. Dette krever at du aktiverer autooppdatering av mobiltelefonens klokke i innstillingene.

Det finnes også en rekke ekstraprogrammer du kan laste ned til telefonen. Mange av disse er gratis, og gir deg enda flere klokkefunksjoner. Blant de mest populære programmene finner du World Mate-programmene, Handy Clock og Best Alarms.

(Kilder: Handango)

Les også
Vekkerklokka som ringer til deg
Les også
En helt vanlig klokke?
Les også
La klokka ringe
annonse

Les også