Til hovedinnhold

Apples midtimellomprodukt har meldt sin ankomst

Last time there was this much excitment over a tablet, there were some commandments written on it, skrev The Wall Street Journal før onsdagens lansering av Apples nyhet, Ipad og forteller en del om opphausingen og alle ryktene som har surret rundt lanseringen av dette midtimellomproduktet. Apple er kjent for sitt hemmelighold knyttet til produktlanseringer, men kanskje like kjent for sine kontrollerte lekkasjer til pressen. Strategien kan påstås å ha fungert bedre enn noensinne for 2010s første Apple-nyhet.

Så hva er egentlig Ipad? Og hvem er den for? Ryktene på forhånd har beskrevet den som en kjevlebehandlet Iphone – et rykte som ikke var så langt unna sannheten. La oss gå gjennom hovedaspektene:
Ipad er 1,27 centimeter tykk, veier rundt ca 680 gram, har en LED-baklyst skjerm på 9,7 tommer, kommer med tre kapasiteter (16, 32 og 64 GB) og fungerer langt på vei som en Iphone og Ipod Touch.

Den nye "tavlen" vil kunne kjøre de fleste programmer fra Itunes store, enten i størrelse 1:1 (Iphone-størrelse) midt på skjermen, eller utvidet 2:1 (hvor grafikken blir dårligere). Det er også lansert ny utviklingsprogramvare som lar utviklere lage programmer spesielt til Ipad. Det vil med andre ord mest sannsynlig være en bråte Ipad-klare applikasjoner rundt leveringsstart. Ipad lar deg også koble direkte på Itunes store for høring og kjøping av musikk i tillegg til at Apple nå lanserer "Ibooks" hvor du kan kjøpe bøker og lese på Ipad-en din. Amazon og deres Kindle vil nok merke økt konkurranse fremover.

Ipad er vår mest avanserte teknologi i et magisk og revolusjonerende produkt til en utrolig pris. Ipad lager og definerer en helt ny kategori av produkter som vil la brukere komme enda tettere på applikasjonene og innholdet sitt på en mer intuitiv og morsom måte enn noensinne før, sa Steve Jobs, Apples CEO, i forbindelse med lanseringen.

Applikasjoner og Iwork

Ipad leveres med 12 multi touch-programmer som fungerer både i portrett- og landskapsmodus (som mail, nettleser og kalender) og Apple lover en helt ny måte å surfe nettet på. Det er ikke noe fysisk tastatur, men i landskapsmodus vil tastaturet på skjermen være tilnærmet like stort som et vanlig tastatur. Youtube er også med på Ipad og lar deg se filmer i HD.

Sammen med lanseringen av Ipad kunngjorde også Apple at de har laget og redesignet arbeidspakken Iwork til bruk på Ipad. Disse applikasjonene kan kjøpes i App store og er som vanlig Keynote (presentasjon), Numbers (regneark) og Pages (tekstredigering).

For de som er kjent med Ipod eller Iphone vil synkroniseringen med Mac eller PC være en kjent prosess som foregår via Itunes. Du kan også bruke applikasjoner du har kjøpt til Iphone eller Ipod touch, til Ipad. Som ekstrautstyr kan man blant annet kjøpe eksternt tastatur – for de som ikke finner seg helt til rette med tastatur på skjermen.

Ny prosessor og 3G

Apples nye dings leveres med en A4-prosessor, en ny chip, designet av Apple som skal by på svært gode prosessor- og grafikkytelse sammen med en batteritid opp til 10 timer ved vanlig bruk. Apple lover at batterikapasiteten vil holde seg på over 80 prosent gjennom minst 1000 ladesykluser.

I tillegg til å leveres i tre størrelser vil det også være mulig å kjøpe Ipad med eller uten 3G. WiFi er med i begge modeller.

Ipad slippes på det amerikanske markedet sent i mars og vil starte på 499 dollar. Dette er 16 GB-versjonen uten 3G. 32 GB-versjonen vil koster 599 USD og 64 GB-versjonen vil koste 699 USD. Wi-Fi+3G vil koste 629 USD for 16 GB, 729 for 32 GB og 829 for 64 GB-versjonen. 499 dollar er i skrivende stund ca 2900 norske kroner, men prisen vil antatt være litt høyere i Norge. Når vi her på berget vil kunne få kjøpt en Ipad er foreløpig uvisst, men det spekuleres i internasjonale lanseringer rundt sommerstid. Ibookstore vil være tilgjengelig i USA ved slipp av Ipad i mars.

annonse