Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Avkrefter GTA 6-rykter som sprer seg på nett

Mistolket finansregnskap førte til spekulasjoner om lansering.

Det har snart gått syv år siden GTA V ble lansert tilbake i 2013, og ryktene om etterfølgeren - som hvor handlingen skal foregå - har for lengst begynt å ta form. Selv om utvikler Rockstar Games ikke engang har bekreftet at de jobber med en oppfølger har en ny rapport fra moderselskapet deres - Take-Two - gitt ild til ryktene om lanseringstidspunktet for nestemann ut, GTA 6.

Ryktene har spredt seg til ulike medier, men nå har Take-Two rykket ut og fortalt at disse er basert på en stor misforståelse.

Økning av markedsføringsbudsjettet skapte ryktene

Som alle børsnoterte selskaper plikter å gjøre la Take-Two nylig frem sin årlige «10-K»-rapport, eller på godt norsk: finansregnskap. Her estimerer de blant annet utgifter de vil ha de neste fem årene, og mange reagerte på at de budsjetterte med skyhøye markedsføringsutgifter for finansåret 2024 - som for øvrig strekker seg fra april 2023 til mars 2024.

Analytiker Jeff Cohen i analyseselskapet Stephens var snar ved å fortelle til sine investorkunder at han ikke ville utelukke at dette signaliserte tidspunktet for lanseringen av GTA 6.

Han viste til at den forrige kraftige økningen av markedsføringsbudsjettet til Take-Two lot dem spå lanseringen av Rockstars forrige storspill, Red Dead Redemption 2, med stor nøyaktighet før den var offentlig kjent.

Det kan godt være Cohen har rett om årstallet 2023, men neppe på grunn av opplysningene i finansregnskapet. Take-Two uttalte nemlig til nettstedet Venturebeat at de anslåtte markedsføringsutgiftene de opplyser om i regnskapet kun tar hensyn til kontrakter som er inngått med tredjeparter, og ikke speiler markedsbudsjetter for interne studioer, som Rockstar Games er.

Les også
Playstation 5 vs. nye Xbox

2023 gir likevel mening av flere grunner

Selv om neste GTA ikke dukker opp i 2023 av årsakene som var spådd ut fra finansrapporten, er det andre aspekter som bidrar til at man i alle fall ikke kan utelukke at det er rundt denne tiden et nytt GTA-spill kan dukke opp.

I 2023 vil det for det første ha gått hele 10 år siden forrige gang et GTA-spill ble lansert. Dette er over dobbelt så lenge som ventetiden mellom GTA IV og GTA V, som kom med omtrent fem års mellomrom.

Neste generasjon konsoller, Playstation 5 og Xbox Series X, er ventet senere i år og vil på lanseringstidspunktet for GTA 6 ha rukket å etablere seg i mange hjem, noe som vil bidra til å øke salget av spillet.

Foreløpig sørger GTA V sin Online-del for enorme inntekter for Rockstar, men disse vil trolig ikke holde seg like høye i årene som kommer og selskapet vil ha behov for å skape nye inntekter.

Rockstar ble ferdige med sitt forrige storspill, RDR2, sent i 2018. GTA-spill tar lang tid å utvikle, og selv om det trolig er påbegynt er det ifølge journalist Jason Schreier i Bloomberg, som følger spillbransjen tett, langt fra ferdig.

Rockstar har aldri selv bekreftet at de jobber med en etterfølger til GTA V.

Sony PlayStation 5
Sony PlayStation 5
annonse