Nyhet

Nei, du kan ikke få gratis bensin

Facebook-svindelen er tilbake.

En ny type svindel sprer seg blant norske Facebook-brukere. Denne gangen blir du fristet med å kunne fylle gratis bensin på Shells bensinstasjoner hvis du går til spesifikt nettsted.

For å gjøre svindelen mer troverdig opplyses det om at «nyheten» har blitt kunngjort på radio, som selvfølgelig er vanskeligere å sjekke selv.

Dette er ikke første gang noen prøver å lure informasjon ut av deg via Facebook. Bare for et par måneder siden herjet et annet forsøk, der du ble lurt til å klikke på en video-lenke av det som så ut til å være noe personlig innhold på avveie.

Starter som regel i grupper på Facebook

Det nye svindelforsøket sprer seg via innlegg på en rekke forskjellige grupper på Facebook.

Personene som poster innleggene har mistet kontrollen over Facebook-kontoen sin, og ser ut til å poste det samme innlegget på haugevis av forskjellige offentlige grupper.

Innlegget som sprer seg lover gratis drivstoff hos bensinstasjonen Shell. Det eneste du trenger å gjøre er så søke på #shellcard2018 hos Google for å finne det du trenger.

Denne og tilsvarende beskjeder dukker opp på Facebook om dagen. Da har svindlerne fått tilgang til brukerkontoen til vedkommende, og spammer ned alt de kan finne av grupper og sider.

Skulle du ha en bekjent som har postet denne beskjeden, eller hvis du ser at du selv har gjort det (sjekk aktivitetsloggen din på Facebook-profilen din!), burde du gjøre noen strakstiltak. Svindlerne har nemlig kontroll på Facebook-kontoen din.

Dette gjør du:

  • Skift passord på kontoen din
  • Slå på tostegsverifisering. Hvordan du gjør det finner du nederst i denne artikkelen
  • Tving Facebook til å logge ut av alle økter. Dette finner du under innstillinger og Sikkerhet og Innlogging.

Tar deg til en konkurranse du ikke kan tape

Svindlernes slue plan er å få deg til å søke etter #shellcards2018 eller SHL500EWF via Google, og få deg til å trykke på første lenke:

Gjør du søket i Google, dukker siden du skal finne raskt opp.

Gjør deg selv en tjeneste, og stopp her.

Les heller videre i artikkelen, hvor vi har tatt steget videre for deg.

Klikker du på Google-lenken kommer du til en ganske amatørmessig side, men som likevel kan se ekte ut til å friste de mest lettlurte:

Dette er siden som møter deg. Du skal altså delta i en konkurranse, og du vinner uansett hva du svarer.

Nettstedet sier det er få gavekort igjen, så det gjelder å være rask. For å «sikre» deg et av disse gavekortene må du svare på noen spørsmål. Og selvsagt vinner du.

Enn så lenge er du trolig fortsatt på trygg grunn.

Ikke oppgi personlige opplysninger

Trykker du deg videre er det fare på ferde. Nå som du har klart å svare på spørsmålene, kan du nå betale kun noen få kroner for å få bensin til en verdi av 5000 kroner. Her bør alarmbjellene kime. Dette virker er for godt til å være sant, og det er det også.

Ikke uventet vil svindlerne at du skal legge inn personopplysninger.

Du må fylle inn et skjema med personlige opplysninger som navn, adresse, postnummer, epost og mobilnummer.

Nå vet svindlerne litt om hvem du er, og opplysningene kan i teorien brukes til å gjette passordet ditt til ulike kontorer, samt bestille ting i ditt navn.

I tillegg godkjenner du vilkårene i det sorte feltet nederst på siden, hvor det står at du godtar et tre dagers prøvetilbud på ubegrenset adgang til nettbasert underholdning. Etter prøvetiden vil du bli trukket 803 kroner per måned. Visstnok kan tjenesten sies opp innen tre dager. Trolig er dette også en del av svindelen, og hva du får ut av dette abonnementet er sannsynligvis ingenting.

Et gavekort til en verdi av 5000 kroner for kun 12 kroner? Her bør alarmbjellene kime for fullt. Legger du inn kortnummeret ditt her, må du kontakte banken din snarest.

Etter at du har skrevet inn personopplysningene, vil svindlerne ha informasjon om bank- og kredittkortene dine.

De prøver å få deg til å oppgi flest mulig kort. Styr unna.

Når du taster inn kort-informasjonen, vil du få en feilmelding når du klikker på gjennomfør betaling. Dette er nok et ledd i å lure deg ytterligere. Med informasjon om to kort i stedet for ett, vil svindlerne kunne gjøre dobbel skade mot deg.

Ta kontakt med banken snarest

Skulle du nå ha gått i fellen er det viktig at du reagerer raskt. Spesielt på kredittkort reserveres beløpet svindlerne prøver å raske til seg, og i denne perioden kan du forhindre at transaksjonen går igjennom.

Samtidig så må du få sperret kortene, fordi svindlerne vil fortsette å prøve så lenge det er mulig. Med kortet ugyldiggjort, vil du kunne puste mer lettet ut.

Oppdatert 26. juni 2018: Svindelen ser ut til å ha fått et nytt liv på Facebook. Denne gangen med bittelitt annen tekst og et annet søkeord på Google, men nøyaktig samme nettside som før. Saken er republisert for å varsle nye lesere.

Det gjelder å være på vakt:
Ikke klikk på denne YouTube-lenken »

Les også
Facebook kan bli abonnementstjeneste uten reklame og sporing
annonse