Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Samsung setter opp mobilprisene, skylder på valutakursen

3000 kroner opp for toppmodellen.

Galaxy Z Flip er blant telefonene som har fått et lite prishopp i det siste.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Flere observante lesere har den siste tiden tatt kontakt og pekt på at Samsung i det stille har justert opp prisene på flere av sine mest profilerte produkter i det siste.

Samsungs mest kostbare telefon, Galaxy Fold, har for eksempel gått opp fra 21.000 til 24.000 kroner hos de fleste butikkene og hos Samsung selv.

Priskurven for Galaxy Z Flip viser tydelig at noe skjedde i månedsskiftet mars-april.
Skjermdump Prisjakt.no

Den nye foldetelefonen Galaxy Z Flip har gått opp fra 16.000 til 18.000 kroner, mens det nye flaggskipet blant «vanlige» telefoner, Galaxy S20 Ultra, har gått opp fra 14.490 til 16.490 kroner hos de største butikkene, som Komplett, Elkjøp, Netonnet og Power.

Den «vanlige» S20-modellen har på sin side økt fra 10.490 kroner til 11.990 kroner og S20 Plus fra 11.490 til 12.990 kroner. Øreproppene Galaxy Buds+ hoppet også hos de store butikkene, fra 1.790 til 1.990 kroner, rundt månedsskiftet.

Samsung Galaxy Z Flip SM-F700
Samsung Galaxy Z Flip SM-F700
Galaxy S20-serien har fått en prisøkning på mellom 1.500 og 2.000 kroner. Her S20 Ultra.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Spådde 10–15 prosents økning

Samlet gir det prisøkninger mellom 11 og drøye 14 prosent. Det stemmer overens med Elektronikkbransjens anslag i forbindelse med kronekursfallet i mars. De fortalte den gang at innkjøpsprisene hadde økt med mellom 10 og 15 prosent for mange aktører. Både Komplett, Elkjøp og Netonnet spådde da prisøkninger fremover.

Ikke overraskende er det den svake kronekursen som ligger bak også hos Samsung.

– Den norske kronen har svekket seg betydelig mot vår handelsvaluta euro den siste tiden. Vi er derfor tvunget til å justere prisene for å begrense tapet for våre partnere. Hele industrien går gjennom en tøff tid nå. Vi gjør vårt ytterste for å holde hjulene i gang og støtte alle våre samarbeidspartnere og utsalgssteder, samt deres ansatte, sier Daniel Kvalheim i Samsung Norge til Tek.no.

Samsung ser foreløpig ikke ut til å ha økt prisene for TV-er og andre større lyd- og bildeprodukter på samme måte. Samtidig skal det sies at 2020-modellene av TV-er ikke er kommet i butikken enda.

Knut-Eirik Rørnes i Samsungs TV-avdeling forteller til Tek.no at 2019-modellene vil forbli på samme nivå som i dag, og at 2020-modellene vil få «veiledende priser».

annonse