Tek.no

Nyhet

Amazons ørepropper må oppdateres for å unngå overoppheting

Echo Buds har vist seg å kunne overopphete i ladefutteralet. Nå slipper Amazon en oppdatering som skal ta bedre vare på batteriene.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no
Finn Jarle Kvalheim
16 Juli 2020 16:30

Amazons Echo–serie er mest kjent for høyttalerne, og for stemmeassistenten Alexa. Echo Buds er ett av årets tilskudd til serien, og er helt trådløse ørepropper med smartassistenten inkludert. Nå oppdaterer netthandelsgiganten proppene med ny programvare for å unngå at de overoppheter i ladefutteralet.

The Verge melder at det så langt ikke har skjedd skader som følge av overopphetingen, men at det har blitt varslet om et lite antall saker der problemet har oppstått.

Amazon på sin side forklarer i en e-post til brukerne at proppene oppdateres for å bli kvitt en mulig sikkerhetsrisiko, og at batteriene i proppene blir tatt bedre vare på med den nye programvaren. Oppdateringen kommer automatisk til proppene gjennom appen som kobles til på mobilen.

Litiumsbatterier kan ta fyr

Problemet gjelder så langt utelukkende propper som har vært inni futteralet, altså propper som lades av ekstrabatteriet som er bygget inn.

Litiumsbatteriene som er å finne inni Amazon Echo Buds såvel som alle andre trådløse ørepropper er omtrent samme type strømkilde som du finner i mobilen, smartklokka og elbilen. Og dermed er det i utgangspunktet snakk om en teknologi man bør være litt forsiktig med.

Litiumsbatterier kan bli både svært varme og selvantenne hvis det er noe galt med dem. Dette er problemer som Samsung fikk merke for noen år tilbake med sin Galaxy Note 7 etter at mobilen gjentatte ganger tok fyr. Gjennom årene har også en mengde ulike bærbare PC-er fått skiftet batteri eller blitt trukket tilbake på grunn av batteriproblemer.

Apples gamle PowerBook 5300 fra 1995 fikk tilnavnet HindenBook etter at Sony-batteriene i den gikk varme og tok fyr.

Uklart hva slags type varmeutvikling

Samtidig bør det nevnes at batteriene som får plass inni ørepropper er betydelig mindre enn de du finner i en mobiltelefon, og dermed blir det neppe noen veldig stor brann hvis batteriet i en øreplugg begynner å ryke.

The Verge bemerker at Amazon ikke har sagt noe om akkurat hvordan Echo Buds overopphetet, og om det har vært snakk om røykutvikling, ild eller at deler av produktet har smeltet.

Stort fokus på batterier

Det er stort fokus på batteriteknologier og lading for tiden. Digre og dyre elbilbatterier fulle av sjeldne mineraler har aktualisert både spørsmål omkring sikkerhet i vanlig drift og om slitasje ved hurtiglading. Apples skrape etter å ha skrudd ned ytelsen på iPhoner med svekkede batterier har også satt fokus på ting som smart lading - en nyhet i de siste utgavene av iOS.

Behovet for rask lading, sikker bruk og enklere og mer miljøvennlig produksjon har også satt fart på utviklingen av såkalte «solid state»-batterier som typisk lages uten flytende kjemikalier eller gel-varianter, slik litiumsbatteriene har.

Men selv om teknologien og mellomløsninger flere ganger har blitt påstått klare for produksjon har det vært få alternative batteriteknologier i ferdige produkter så langt, og enn så lenge er det altså den litt rampete litiumsteknologien vi dytter inn i ørene når vi bruker helt trådløse øreplugger.

annonse

Les også