Til hovedinnhold

Denne endringen vil PC-byggere elske

Morgendagens strømforsyninger(!) gjør livet lettere og bygget ditt penere.

Den stive og knotete 24-pinnerkontakten på strømforsyningen blir snart historie.
Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

En «traustere» PC-komponent enn strømforsyningen er knapt mulig å komme på. Jobben den gjør med å tilføre strøm til alle delene i maskinen din er imidlertid kritisk, og snart forandres disse små anonyme boksene kraftig for første gang siden før tusenårsskiftet.

I alle fall om vi skal tro kildene Custom PC har snakket med. De hevder nemlig at neste generasjon strømforsyninger, som Intel spikret spesifikasjonene for i fjor sommer, blir klare for markedet i løpet av året.

Det er mer spennende enn man skulle tro og får særlig betydning for alle som skal bygge egen PC fremover.

Enklere, billigere og kjøligere

Plattformen den nye generasjonen strømforsyninger bygges på har Intel døpt ATX12VO. «ATX» viser til formfaktoren, og «12VO» til at de dropper støtte for dagens 3,3V og 5V, og kun vil tilby en linje med spenning på 12V («Only»).

Dette vil gjøre strømforsyninger enklere og rimeligere å produsere enn i dag, samtidig som det skal bli mulig å tyne ekstra effektivitet ut av dem og redusere varmeutviklingen og dermed behovet for kjøling.

«Monsterkontakten» blir historie

Den mest merkbare endringen for deg som planlegger å bygge PC de neste årene blir imidlertid at den stive og knotete 24-pinnerkontakten forsvinner inn i historien.

Dette er altså den store monstrøse kontakten som til tider kan virke umulig å få skikkelig på plass på hovedkortet, vrang å nappe ut, og få det til å rable for selv den mest rutinerte kabelrydder.

Denne stive og knotete kontakten som leverer strøm til hovedkortet erstattes snart av en mindre 10-pinnerkontakt.
Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

24-pinnerkontakten erstattes i stedet av en nettere og langt mer plasseringsvennlig 10-pinnerskontakt.

Dette kan gjøres fordi nye hovedkort på sikt vil ta over deler av oppgavene dagens generasjon strømforsyninger har i dag. Blant annet skal SSD-er og enheter få riktig spenning levert via en ny SATA-strømkontakt på hovedkortet som tar seg av konvertering fra 12 volt til 5 volt eller lavere.

Morgendagens hovedkort, som ønsker å være kompatible med neste generasjon strømforsyninger, vil dermed trenge noen nye komponenter. Dette vil øke produksjonskostnaden deres, men dette går forhåpentligvis opp i opp med at strømforsyningene bør bli litt rimeligere.

I første omgang spås det at de nye strømforsyningene med «12 volt only»-standarden blir å finne i ferdigbygde såkalte «OEM»-maskiner fra produsenter som HP, Acer og lignende.

Når nye strømforsyninger blir klare for deg som bygger PC selv er foreløpig ikke bekreftet, men det er uansett greit å være obs på disse fremover slik at du også er sikker på at du kan pare den med et kompatibelt hovedkort når tiden har kommet.

(Kilde: SweClockers)

annonse