Til hovedinnhold

Nokia skal bygge 4G på månen

Skal stå klart før NASA reiser på neste månelanding.

Amerikanerne sier de skal reise tilbake til månen for å lære.
NASA

Den amerikanske romfartsetaten NASA planlegger å reise tilbake til månen i 2024. Det gjenstår mye planlegging, og det inkluderer blant annet å sikre rask og stabil kommunikasjon mellom astronautene som hopper rundt på månen.

På tampen av forrige uke fortalte NASA at de har avtalt med finske Nokia om å bygge et 4G-nettverk på Månens overflate, som skal stå klart til månelandingen i 2024.

Prosjekt Artemis

Avtalen er bare en liten del av et større prosjekt kalt Artemis. Nokias kontrakt skal være verdt 14,1 millioner dollar, og er en del av en ny runde investeringer gjort i Artemis-prosjektet på totalt 370 millioner dollar. Store deler av dette budsjettet går til aktører som SpaceX og United Launch Alliance, og er knyttet til fartøyene som skal få astronautene opp til månen.

– Med NASA-støtte vil Nokia se på hvordan jordbasert teknologi kan bli modifisert for månemiljøet for å sikre stabil og høykvalitets kommunikasjon, uttalte NASA-sjefen James Reuters.

Prøvde seg i 2018 også

Valget av Nokia som partner var neppe tilfeldig. Nokia hadde nemlig lignende planer tilbake i 2018, da de samarbeidet med den britiske teleoperatøren Vodafone for å bygge et 4G-nett på månen.

Da inkluderte planene også å ha en høykvalitets videostrøm fra månen som sendte data tilbake til oss her på Jorden, men planen ble aldri noe av.

annonse