Tek.no

Nyhet

Nå kan du prøve de nye iPhone-menyene

Apple åpner opp for testing av iOS 14.

iOS 14 lar deg ha widgeter, eller småprogrammer, liggende rett i appmenyen på telefonen. Programvaren slippes ikke fullt ut før til høsten, men allerede nå kan du installere den og prøve de nye funksjonene.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no
10 Juli 2020 09:37

I juni lanserte Apple en ny versjon av iPhone-menyene sine under en heldigital utgave av sin WWDC-konferanse. Den nye programvaren er ikke ferdig ennå, men du kan allerede nå prøve de nye menyene hvis du vil. Og tør.

iOS 14 vil bli ferdig lansert til høsten, antakeligvis sammen med nye iPhone-modeller. Med på lasset kommer støtte for widgeter, så som klokker og værvarsel, inne blant appene dine. Du kan også fjerne apper fra hjemmeskjermen og heller forholde deg til en søkbar appliste som Apple har døpt appbiblioteket.

Helt siden 22. juni har utviklere kunnet prøvekjøre iOS 14, men som tradisjonen har vært de siste årene åpner Apple nå opp for at mannen i gata kan prøve en tidlig versjon. For å bli med går du til Apples nettside for Beta-programmet. Her kan du også oppdatere iPaden til iPad OS 14 Beta.

Les sniktitten på Apple iOS 14 Beta her.

Dette er noen av nyhetene i iOS 14

De nye menyene gir en langt ryddigere brukeropplevelse enn før. Onde tunger skal også ha det til at Apple har stjålet mye fra Android-menyene i denne oppdateringen. Og muligheten for både appliste og widgeter er definitivt noe Android har vært først på, men det gjøres litt annerledes på en iPhone likevel.

Du kan for eksempel ikke ha tomrom i hjemmeskjermene dine annet enn nederst på skjermen. Apper legger seg automatisk rundt widgetene du legger til, slik at det ikke er mulig å organisere innholdet helt som på en Android-telefon. I tillegg fører iOS 14 med seg såkalte smarte stabler, der du kan legge flere widgeter til på samme plassering, mens iPhonen selv finner ut av hvilken den tror du har lyst til å se på et gitt tidspunkt.

Et vesentlig større fokus på personvern hører også med. iOS 14 vil varsle deg med en gang en app henter informasjon fra utklippsbrettet. Det betyr at hvis du kopierer tekst fra for eksempel en e-post vil du få en liten beskjed om hvilken app som har fått lime inn informasjonen og hvilken app informasjonen er hentet fra øverst på skjermen. Denne løsningen har allerede vist at mange store apper, deriblant TikTok og New York Times, har hentet slik informasjon uten at brukerne aktivt har limt den inn i appene.

Nå kan du også gi tilgang på et utvalg av bildene dine til apper. Det betyr at det ikke lenger er «alt eller ingenting» - hvis du skal dele et bilde på Instagram kan du velge å kun gi appen tilgang på det ene bildet du vil dele og ikke på hele resten av biblioteket ditt. Du kan også velge å gi tilgang på hele sulamitten, som tidligere.

Også iPad får ny programvare - den er spesielt aktuell for deg som bruker Pencil mye.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Nye funksjoner også på iPad

iPad OS får de fleste av de samme nye funksjonene som i iOS 14, men en viktig ting er endret. Widgetene som på iOS 14 kan leve overalt i menyene kan fortsatt bare brukes på siden av hovedhjemmeskjermen lengst til venstre i listen. Widgetene blir likevel nye, med støtte for eksempelvis smartstabler også her.

I tillegg åpnes det nå for å bruke Apple Pencil til å navigere hele menysystemet og ikke bare appene med pennestøtte. Det er nå mulig å begynne å skrive med Pencil i hvilket som helst tekstfelt, mens iPad OS forsøker å oversette kråketærne til vanlige tegn.

Apples egne iPad-apper har også blitt vesentlig likere sine motstykker på Mac, noe som er å forvente i disse dager, der Apple er i ferd med å gjøre overgangen mellom iPad og Mac stadig mer glidende.

Les også
En uke med de nye iPhone-menyene

Ta backup før du oppdaterer

Det er viktig å få med at dette fortsatt er uferdig programvare. Det betyr at du kan regne med at forskjellige funksjoner på telefonen kan fungere dårligere i perioder. Typiske problemer som ofte melder seg i disse betaperiodene er tydelig svakere batteritid, at telefonen henger seg eller restarter og at apper ikke funker helt som de skal.

At det har gått noen uker siden den første utviklerbetaen ble sluppet gjør antakeligvis den første offentlige betaen noe mer stabil enn den tidligste utviklerversjonen, men det er fortsatt lurt å ikke installere betaversjoner på utstyr du trenger hvert minutt gjennom hele dagen.

Det er også lurt å ta backup av telefonen eller iPaden din før du oppdaterer til iOS 14. Så fort en epledings har rukket å oppdatere iCloud-backupen fra iOS 14 vil backupen du har der være ubrukelig sammen med iOS 13. Så hvis du vil rulle tilbake til versjonen du har i dag etter å ha lekt med iOS 14 litt, er en fullstendig gjenoppretting av telefonen fra en lokal backup på PC-en eller Macen din måten å gjøre det på.

annonse

Les også