Tek.no

Nyhet

Hevder Apples første ARM-maskiner vil være MacBook Pro 13 og iMac

Apples første Mac med ARM-prosessor vil være 13-tommersversjonen av MacBook Pro, ifølge analytiker Ming-Chi Kuo.
Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no
Stein Jarle Olsen
22 Juni 2020 09:57

Apples utviklerkonferanse WWDC starter i dag, i år kun i digital utgave. En av spådommene er at Apple vil annonsere et bytte fra Intel-prosessorer til ARM-prosessorer for Mac, noe som vil bety at iPhone, iPad og Mac alle vil benytte seg av den samme typen prosessorer.

Nå hevder den vanligvis treffsikre analytikeren Ming-Chi Kuo å vite at Apples første ARM-baserte maskiner blir 13-tommers-varianten av MacBook Pro og en ny iMac med 24-tommers skjerm. Investornotatet hans er omtalt av blant annet Macrumors.

Den nye iMacen, som vil ha nytt design og tynnere skjermrammer, skal ifølge Kuo først lanseres med Intel-prosessor i tredje kvartal i år, og deretter vil ARM-versjonen følge i første kvartal 2021. Muligens får vi også se denne på WWDC i kveld, skal vi tro Apple-kjenner Sonny Dickson.

«50–100 prosent mer effektiv»

I forhold til Intels mest moderne bærbarprosessorer skal nye ARM-baserte modeller, i alle fall i teorien, levere lengre batteritid og kreve mindre kjøling.

Den store ulempen ved å skifte til ARM-baserte prosessorer er imidlertid at en del programmer som er skrevet for Intels x86-arkitektur kan slutte å fungere eller at de må optimaliseres for den nye ARM-arkitekturen før de yter optimalt. Dette har Apple likevel måtte hanske med tidligere, da de byttet fra IBMs PowerPC-plattform til Intel for drøye 15 år siden.

13-tommeren vil komme i ARM-versjon enten i fjerde kvartal i år eller i første kvartal 2021, hevder analytikeren, som også skriver at den vil ha samme formfaktor som dagens modell. Kuo mener Apples overgang til en full ARM-basert portefølje vil ta mellom 12 og 18 måneder, og at prosessorene vil yte mellom 50 og 100 prosent bedre enn Intel-prosessorene de erstatter. Vi går ut fra han i så fall sikter til ytelsen for utvalgte oppgaver.

Bloomberg skrev i mai at Apple jobbet med tre Mac-prosessorer basert på A14-prosessoren som sitter i neste iPhone. Den ene av disse vil være mye raskere enn brikkene som sitter i iPhone og iPad, ifølge nettstedets kilder. Prosessorene vil bli bygget på en 5 nm-prosess, og de første modellene vil ha åtte høyytelseskjerner (kodenavn Firestorm) og minst fire energieffektive kjerner (Icestorm). Apple ser også på brikker med mer enn 12 kjerner for fremtidige modeller, skrev Bloomberg.

De mente også at Apples ARM-reise sannsynligvis ville starte med en bærbar maskin, siden Apples A-prosessorer ikke ville være i stand til å matche ytelsen fra Intel-prosessorene til de kraftigste MacBook Pro-ene, iMac og Mac Pro.

Mer effektive prosessorer vil kunne resultere i ulike typer maskiner, alt etter hva Apple prioriterer. De vil i teorien kunne velge å levere maskiner med noenlunde samme ytelse, men heller ta ut effektiviseringsgevinsten som lavere varmeutvikling og potensielt bedre batteritid.

Det er nok en god stund til vi får se iMac Pro med ARM-innmat. Til det er ARM-prosessorene fortsatt rettet for mye mot effektivitet og for lite mot ren og skjær ytelse.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Ikke helt enkelt

Å gå over til ARM-prosessorer vil kunne være fordelaktig for Apple på mange måter. De frigjør seg først og fremst fra Intels etter hvert ganske seige oppdateringssyklus, noe som gjør at maskinvareoppdateringer til maskinene kan lanseres mer jevnlig. Intel har i tillegg hatt produksjonsutfordringer som Apple delvis har pekt på som årsak til fallende Mac-salg. Og ikke minst vil det bli betydelig enklere for Apple å få programvare til å fungere på tvers av iPhone, iPad og Mac når alle benytter seg av samme type systembrikke.

Det er imidlertid en til dels stor teknisk jobb som skal til for å sikre kompatibilitet med eksisterende programvare. Da Microsoft dyppet tærne i ARM-vannet med sin Surface Pro X nylig, ble det tydelig for oss hvor komplisert det kan være med nettopp kompatibel programvare.

Der er det nemlig kun innebygde apper i Windows 10 som kan kjøres direkte på den ARM-baserte SQ1-prosessoren, mens resten må «emuleres» av programvare før den vil kjøre - noe som gjør at de vil kjøres treigere og for 64-bit-programmer ikke kunne kjøre i det hele tatt. Resultatet var en middelmådig karakter, tittelen «Årets skuffelse så langt» og en konklusjon om at fordelene med ARM ikke på langt nær veier opp for ulempene.

Også Samsung har lansert en ARM-basert PC i form av sin Galaxy Book S, men da Samsung nylig varslet at de lanserte maskinen i Norge, ble det med Intel-prosessor. Samsung sa da at de ønsket å «avvente» lanseringen av produkter med ARM-prosessor i Norge.

Apple må altså gjøre en solid jobb med utviklerne sine for å sikre at alt fungerer som det skal når ARM-maskinene kommer på markedet, men de har i det minste en liten fordel ved at de allerede har sørget for at kun 64-bit-apper kjører på Mac OS Catalina.

Kveldens keynote fra WWDC følger vi naturligvis her på Tek.no.

Les også
Apple-brukere melder om store problemer med tilkoblingene på MacBook Pro og Air
annonse

Les også