Tek.no

Nyhet

iPhone får helt ny hjemmeskjerm

Apple lanserer storoppdateringen iOS 14.

Slik kan en appoversikt på iPhone med iOS 14 se ut.
Skjermdump, Apple
Finn Jarle Kvalheim
22 Juni 2020 19:15

Apple bruker sine årlige utviklerkonferanser til å annonsere nye operativsystemer for sine Macer, iPhoner og iPader, for å nevne noe. Årets WWDC er redusert fra å være sitt vanlige enorme folke-/utviklermøte til å bli en rekke videooverføringer, men det er fortsatt programvaren for selskapets dingser som står i fokus, og i år heter versjonen iOS 14.

Det har allerede gått en mengde rykter om hvilke nye funksjoner som er på vei. Blant dem er en overhaling av meldingssystemet iMessage, i tillegg til en ny treningsapp. Mange av ryktene som har gått har vist seg å stemme nå som lanseringen er et faktum.

Den kanskje aller viktigste nyheten; en kliss ny hjemmeskjerm.

Slik ser App Library ut - en totaloversikt over alle appene du har på mobilen din.
Skjermdump, Apple

Helt ny hjemskjerm

Hjemskjermen på iPhone har sett mer eller mindre lik ut i over ti år. Ikonene har forandret seg, men mobilen er en rad av skjermer med apper strødd utover. Dagsoversikten til venstre for appene har kommet til, og på iPad får du noe mer oversikt i det første appskjermbildet. Men nå er det altså tid for iPhone.

Nytt i appoversikten er App Library, som gir deg en totaloversikt over appene du har installert, basert på ulike sorteringskrav. Det minner mye om appskuffen i en Android-telefon.

Småprogrammene som vanligvis bare bodde i dagsoversikten til venstre på telefonen, kan nå flyte fritt blant appene rundt på telefonen. Dermed kan du ha klokker, treningsoversikter og vær liggende spredt blant appene dine.

Konseptet er klin likt det Android-brukere har vært vant til i årevis, men Apple har gjort noen små vrier - deriblant såkalte Smart Stacks, eller smarte stabler, der du kan legge ut flere småprogrammer som bytter gjennom dagen etter hvert som de er mer eller mindre relevante.

Slik ser nye iOS 14 ut på tvers av de aktuelle iPhone-modellene.
Skjermdump, Apple

Kan oversette mellom mange språk

En ny funksjon i iOS er mulighetent il å oversette mellom en rekke ulike språk på direkten. Oversikten er foreløpig ganske liten, men funksjonaliteten minner om den Google allerede har lansert sammen med sine Pixel Buds.

Skjermdump, Apple

iMessages blir oppdatert

En mengde nye memojier hører til blant nyhetene i iMessage - inkludert muligheter til å ta på masker eller ha ulike aldersgrupper. Ryktene om nyheter for gruppechat har også slått til. Du kan tagge mennesker i samtalegruppen med navnet deres, slik at de enklere legger merke til når de er omtalt.

Øverst i gruppene vil det være bilder for folkene som deltar, der du ser hvem som har vært aktiv sist.

Apples Craig Federighi viste frem nyheter for iOS 14 og iPhone under en skjermpresentasjon fra årets WWDC.
Skjermdump, Apple

Apple Maps skal guide

Apple Maps har vist vei i mange år på iOS-dingser allerede, men nå skal kartapplikasjonen også vise deg hvor du bør dra. Nå kommer anbefalinger og stedsomtaler integrert i Apple Maps. Funksjonaliteten likner litt på den du finner i Google Maps allerede, men omtalene ser kanskje noe mer omfattende ut hvis vi skal gå etter skjermbildene Apple viste frem.

Sykkelfunksjoner har også kommet til, med oversikt over høydemeter og annen interessant informasjon for sykkelruten.

Skjermdump, Apple

Lås opp bilen med iPhone

Carplay-funksjonene i iPhone får flere nyheter. Det kommer flere nye apper med i oversikten, så som oversikter over ladepunkter eller apper for enkel matbestilling. Men i tillegg kommer mulighet for å bruke mobilen som bilnøkkel. En ny BMW-modell skal være først ut med støtte for løsningen.

Løsningen gjør det lett å dele tilgang på bilen via iCloud og iMessages. Funksjonen blir lagt til gjennom en oppdatering også i dagens iOS 13, som gjør at folk kan låse opp bilene sine med mobilen før iOS 14 slippes til høsten.

App Clips

App Clips deler opp biter av apper til småstykker som du kan bruke i gitte sammenhenger. For eksempel ved betaling for parkering eller kaffe, kan du få opp en del av appen som hører til tjenesten fra før.

Du bruker App Clips ved å bruke kameraet eller NFC-leseren i mobilen til å lese av snarveier til miniappene der du måtte være.

App Clips kan også komme fra andre apper, så som tjenester som anbefaler ulike steder, for eksempel Yelp.

Kommer til høsten

Nye iOS-versjoner lanseres vanligvis på sommeren under WWDC, mens iPhone-brukere må vente til høsten, typisk september-oktober, før mobilen kan oppdateres. Er du utvikler eller spesielt opptatt av iOS er det vanligvis mulig å laste ned tidlige utgaver av den nye versjonen rett etter WWDC-lanseringen.

Men hvis du tilfeldigvis har en utviklerkonto og vil prøve den nye versjonen, vær obs på at tidlige utgaver typisk har problemer med alt fra høyt data- og batteriforbruk til funksjoner som rett og slett ikke virker. Å prøve ut iOS 14 nå er altså for de modige, eller de som har spesielt behov for det.

annonse

Les også