Til hovedinnhold

Kina forbyr salg av iPhone

Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

En domstol i Fuzhou i Kina har forbudt salg og import av Apples iPhone-modeller, melder blant annet CNN i dag.

Det skjer etter at brikkeprodusenten Qualcomm, som Apple har hatt en bitter strid med, ba om en midlertidig forføyning mot Apple i påvente av en rettssak om patenter.

Fra 6S til X

Qualcomm hevder nemlig at Apple bryter to av deres patenter i iPhone 6S, 6S Plus, 7, 7 Plus, 8, 8 Plus og iPhone X, nærmere bestemt et patent som dreier seg om å endre størrelsen på bilder på telefonen og et patent som handler om å administrere apper ved hjelp av touchskjerm.

Apples nyeste modeller, iPhone Xs, Xs Max og Xr, er ikke omfattet av beslutningen, ettersom disse ikke var lansert da Qualcomm leverte sitt søksmål.

10-15 prosent av salget

iPhone 8 Plus er også rammet av forbudet, men Apple sier telefonene deres forblir i salg. Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Apple la inn en begjæring om å få omgjort beslutningen allerede mandag, og sier i en uttalelse at alle deres telefoner vil fortsette å være tilgjengelig i Kina. De rammede modellene skal utgjøre mellom 10 og 15 prosent av telefonsalget i Kina.

– Qualcomms forsøk på å forby våre produkter er enda et desperat forsøk fra et selskap hvis ulovlige praksis er under gransking av myndigheter verden rundt. Alle iPhone-modeller forblir tilgjengelige for våre kunder i Kina. Qualcomm viser til tre patenter som de aldri har trukket fram tidligere, blant dem ett som allerede er blitt ugyldiggjort. Vi skal benytte oss av alle juridiske muligheter i rettsapparatet, heter det i en uttalelse fra Apple.

Lang krangel

Dette er ikke første gang Apple og Qualcomm krangler. Brikkeprodusenten har i mange år betalt Apple i dyre dommer for en eksklusivitetsavtale som forpliktet Apple til å bare bruke deres utstyr i alle iPhoner de produserte. Avtalen sa at så lenge Apple fortsatte å bruke utstyret deres, og ikke fra konkurrenter som Intel, ville Qualcomm betale dem store summer.

Da både sør-koreanske myndigheter og EU begynte å etterforske avtalen, stoppet Qualcomm betalingen. Apple saksøkte dem og krevde utbetalingen som skal ha vært på over én milliard dollar.

I samme periode konkluderte sør-koreanske myndigheter at Qualcomms praksis forhindret konkurranse, og bøtela dem 850 millioner dollar. EU kom fram til det samme, og mente Qualcomm måtte betale en bot på 1,2 milliarder.

I juni i år bekreftet Qualcomm at Apple ikke lenger skulle benytte seg av selskapets modemer i iPhoner. Fremover er det Intel-modem som skal brukes.

annonse