Til hovedinnhold

Hevder Google har kopiert sangtekster ulovlig

Skal ha avslørt praksis ved hjelp av «morsekode».

Vegar Jansen, Tek.no

Noen bryr seg mer enn andre om hva musikere faktisk har å si, og dette har ført til at det å skrive og liste sangtekster på internett er en liten industri i seg selv.

Ved et Google-søk dukker nå sangtekster flest opp direkte.

Men for de mange aktørene som lever av andres tekster har Googles populære søkemotor på få år gått fra å være en viktig alliert til en farlig konkurrent.

For Google bidrar ikke lenger kun med lenker til relevante nettsider, men vil gjerne gi deg sangteksten selv også.

Nå anklager Genius, som er en av de mange sangteksttilbyderne, Google for å urettmessig kopiere tekster fra dem. De skal nemlig ha funnet igjen over hundre av sine egne og «vannmerkede» tekster hos Google selv.

Apostrofer og morse

For noen år siden klekket Genius ut en ganske smart plan for å merke sine egne tekster. Det engelske språket har jo gjerne utstrakt bruk av apostrofer, og Genius har ganske enkelt brukt apostrofer med forskjellige vinkler i sine tekster.

Når disse apostrofene konverteres til morsekode, får man ordene «red handed» – som kan oversettes til noe slikt som «(tatt) på fersken» her hjemme – og dette kan da fungere som et bevis på at teksten er kopiert rett fra dem.

Genius hevder at Google har kopiert tekster fra dem i årevis.

Viser til tredjepart

Ifølge The Wall Street Journal skal Google selv få tekster gjennom et samarbeid med selskapet LyricFind, som på sin side igjen benekter å ha fått eller tatt tekster fra Genius.

I en uttalelse til The Verge sier en talsperson for Google at deres tekster er lisensiert fra forskjellige kilder. De skal nå være i ferd med å undersøke saken, og varsler om at de vil avslutte eventuelle samarbeid med partnere som ikke har sitt på det tørre.

Endrer fokus:
Spotify sidestiller musikk og podcast >>>

(Kilde: The Verge)

annonse