Til hovedinnhold

SpaceX skjøt opp mini-satellitter som skal gi internett over hele kloden

John Raoux

Natt til fredag skjøt SpaceX opp en Falcon 9-rakett med de første 60 mini-satellittene til det nye Starlink internett-prosjekt.

Med tiden skal tusenvis av slike små satellitter skytes opp for å skape internettdekning rundt hele kloden.

Falcon 9-raketten ble skutt opp fra Cape Canaveral Air Force Station. Dette var det tredje forsøket på å skyte opp mini-satellittene. Det første forsøket, i forrige uke, ble stoppet av for mye vind, mens det andre ble stoppet for å oppdatere satellittene og «trippel sjekke» alle systemer, skriver Reuters.

Like etter klokken 05.30 bekreftet SpaceX at de 60 mini-satellittene vellykket hadde forlatt Falcon-raketten.

Over 10 000 satellitter

Starlink-prosjektet har vært planlagt i årevis, og i fjor fikk SpaceX en endelig godkjenning fra amerikanske myndighet for å starte testingen. I den opprinnelige søknaden ble Starlink beskrevet som et nettverk bestående av til sammen 4425 satellitter som vil gå i bane rundt Jorden – i en høyde på mellom 1110 og 1325 kilometer. Satellittene veier 386 kilogram per stykk inkludert solpaneler.

Etter de første 4425 satellittene er skutt opp er planen å skyte opp ytterligere 7518 satellitter, som skal plasseres i en bane litt nærmere Jorden.

Ifølge SpaceX skal satellittsystemet vil være i stand til å levere en båndbredde på én gigabit per sekund per sluttbruker etter at det har kommet på plass og blitt optimalisert.

Satellittene vil benytte seg av en såkalt «phased array»-løsning, som innebærer at antennene kan «styre» strålene for å konsentrere dem der behovet er størst, med små mottagere på bakken som kan spore satellittene kontinuerlig.

Vil kolonisere Mars

Musk har tidligere sagt at dette prosjektet skal være med på å finansiere hans store mål om å utvikle en rakett som kan ta med betalende kunder til månen og senere for å kolonisere Mars.

– Vi mener dette er en viktig brikke mot å etablere en by på Mars og en base på månen, sa han i forrige uke ifølge Reuters.

Musk håper å kunne begynne og ta kontakt med potensielle kunder senere i år eller neste år. Planen er at de neste seks årene skal 2000 mini-satellitter skytes opp årlig.

annonse