Til hovedinnhold

Åtte måneder etter at han bestilte service, ble Christians Tesla endelig klar for henting

Privat

For to uker siden fikk Christian Neegaard beskjeden han hadde ventet på i mange uker: Teslaen hans var endelig ferdig på service.

Det var slutten på en prosess som startet for nesten 300 dager siden, da han først kjøpte bilen i september i fjor.

– Jeg kjøpte min Model S P85 brukt i september 2017, og da var det allerede bestilt en ny såkalt DU – driving unit – fordi det var en ulyd i den eksisterende. Jeg bestilte samtidig service, men fikk ikke time før 1. juni 2018, sier Christian Neegaard til Tek.no.

Forbrukerrådet meldte nylig at de har sett en voldsom vekst i antallet klager mot Tesla det siste året. Bare store selskaper som Elkjøp, Power og Telenor har blitt klaget inn flere ganger i 2017 til Forbrukerrådet.

Problemet har blitt såpass stort at selv Tesla-sjef Elon Musk gikk ut på Twitter og sa at norske Tesla-kunder hadde grunn til å være misfornøyde.

Kunne ikke hente ut igjen

Da Neegard endelig fikk levert bilen sin til service etter flere måneder med ulyd i motoren, spurte han om den kom til å bli ferdig samme dag.

– Det ble den ikke, men jeg regnet med at det ikke kunne ta mer enn et par dager, så jeg lot barnesetene ligge igjen i bilen. Som lånebil fikk jeg en bensin-Golf. Hver uke fikk jeg SMS om at bilen var i kø for å bli starta på, og da jeg spurte om jeg ikke kunne hente ut bilen for så å levere den inn igjen når det var min tur, var svaret at de ikke hadde noen til å ta seg av sånt, så det gikk ikke. Hvis jeg hentet ut bilen ville jeg dessuten miste plassen min i køen, sier Neegaard.

Tek.no har sett e-postkorrespondansen med Teslas «servicerådgiver», og da Neegaard klaget på lang behandlingstid og ønsket bilen ut, var svaret følgende.

«Grunnen til at vi ikke har mulighet til dette er at vi ikke har noen som kan ha kontroll på dette. Så dette er ikke noe som er mulig å få til».

Hos Tesla-senteret på Grorud i Oslo står det tett i tett med biler som venter på service, sannsynligvis også sammen med noen nye biler.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

– Må håpe at dette går fort

– Jeg skjønner godt din frustrasjon og at du trenger bilen din så fort som mulig. Vi er i en vanskelig situasjon nå med mange biler inne hos oss som vi må få ferdig også. Vet at dette ikke er noen unnskyldning, men vi jobber på spreng for at dette skal bli bedre og at ventetiden skal bli kortere. Men akkurat nå så må vi nesten bare vente til du er neste i køen og håpe på at dette går fort, skrev rådgiveren i en tidligere e-post.

Tek.no forsøkte også å ringe Teslas serviceverksteder for å høre hvilke ventetider de opererte med, men beskjeden var at de ikke fikk lov til å uttale seg, og at det måtte vi ta opp med medieansvarlig i Tesla Norge.

Kommunikasjonssjef Even Sandvold Roland er på ferie, men kommunikasjonsrådgiver Nora Egenæs svarer følgende:

– Ventetiden varierer basert på sted og typen service det gjelder. Vi forsøker alltid å finne den beste løsningen for kunden.

Hun sier først at Tesla ikke kan kommentere denne saken spesielt uten å kjenne den fullstendige bakgrunnen.

Vi sender deretter over Neegaards historie, og får til svar:

– Vi forsøker alltid å møte kundenes servicebehov på best mulig måte. Vi kan ikke kommentere enkeltkunders saker.

– Helt horribelt

sitat"Hadde jeg visst disse tingene før jeg kjøpte Tesla, hadde jeg ikke kjøpt bilen, for å si det sånn.Christian Neegaard, Teslaeier"

Christian Neegaard sier han fikk den siste SMS-en med beskjed om at bilen hans fortsatt sto i kø 25. juni. 26. juni ringte Tesla og sa at den var klar til avhenting.

– Dette er jo helt horribelt. Det er kjempeflott å selge masse elbiler, men uten et apparat som kan ta seg av bilene som er ute på veien, så hjelper jo ikke det. Etter at jeg kom ut av verkstedet med bilen lyste det for øvrig en varsellampe om at det var noe galt med fjæringssystemet. Jeg henvendte meg til Tesla umiddelbart, men har fortsatt ikke fått noe svar, sier han.

– Hadde jeg visst disse tingene før jeg kjøpte Tesla, hadde jeg ikke kjøpt bilen, for å si det sånn.

Venter på nytt verksted

Mange Tesla-biler venter på service på den nye tomten på Karihaugen i Oslo.
Finn Jarle Kvalheim

Tesla Norge har ute et stort antall stillingsutlysninger for service- og kundeservicepersonell, og venter i tillegg på kommunale tillatelser for det nye servicesenteret i de gamle Bring-terminalene på Karihaugen i Oslo. Dette skal bli Europas største Tesla-servicesenter når det står ferdig.

Kommunen har godkjent bruksendring for bygget, men arbeidet med å bygge om er ikke satt i gang, meldte Motorbransjen (bak betalingsmur) nylig. I stedet søkte Tesla om bruksendring for et mindre område av tomten, som ble godkjent 14. juni.

«Tiltakshaver har et presserende behov for å imøtekomme etterspørselen etter service på deres bilmerke. Lokasjonene de ellers har i Oslo og omegn har sprengt kapasitet og dette går utover de respektive nærmiljøene, der det blant annet klages på at biler til service opptar offentlig gateparkering, mv,» het det i godkjenningen fra kommunen.

Ifølge Motorbransjen kan det se ut som det er gjort plass til 16 arbeidsplasser med løftebukker pluss flere andre serviceplasser.

Tek.no var oppe på tomten i Karihaugveien 100 fredag ettermiddag, og her står det for tiden rundt 50 biler utendørs og venter på service. I tillegg så vi et titalls biler inne i det tidligere terminalbygget, som tilsynelatende har blitt tatt i bruk som verksted nå.

På tomten til Teslas kommende verksted på Karihaugen står det mange titalls Teslaer og venter på ledig kapasitet hos verkstedene.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

– Verdt det

Kristian Fensholt sier det er verdt å vente på service for å få ta del i Tesla-reisen.
Privat

Blant Teslaene på Karihaugen var bilen til Kristian Fensholt, som sier til Tek.no at bilen har vært inne til service i rundt to måneder. Bilen hans har en feil med kompressoren i klimaanlegget, og denne hadde ifølge Fensholt også skadet klimaanlegget ytterligere, slik at servicen tok ekstra lang tid.

Han sier dette var den første facelift-modellen som kom til Norge, og at han ikke har noen problemer med å forstå at det tar tid.

– Jeg har kjørt 50 000 kilometer med bilen uten problemer, og synes det bildet vi får gjengitt i media er helt feil. Da feilen inntraff fikk jeg en feilmelding på skjermen i bilen, og kunne selv kjøre inn til servicesenteret før bilen stoppa. Tesla svarer alltid når jeg ringer, og jeg fikk en annen Tesla som lånebil.

Fensholt sier han foreløpig ikke har fått noe endelig estimat for når bilen er ferdig på service.

– Å få være med på denne reisen er verdt det.

– Voksesmerter

Elbilforeningens generalsekretær Christina Bu sier de har fått et par henvendelser om Tesla og ventetiden på verksted, men at det ikke dreier seg om mange.

– Det er klart at det ikke er noen heldig situasjon at folk må vente lenge på å få ha bilen på verksted, men det er også Tesla fullt klar over. Vi har vært i dialog med dem, og de er veldig tydelige på at de gjør alt de kan for å forbedre situasjonen.

Elbilforeningens generalsekretær Christina Bu (t.h.) sier at problemene til Tesla kan minne om voksesmerter.
Stein Jarle Olsen, Tek.no

Hun kaller situasjonen «voksesmerter», og sier inntrykket er at det er kjedelig for folk å måtte vente, men at de får ganske god service mens bilen er inne på verksted.

– Det er rett og slett stor etterspørsel etter elbil i Norge, og foreløpig er det bare Tesla som leverer i familieklassestørrelsen, med det resultat at økningen i antall biler på veien har vært høy. Det må speiles i kapasiteten, og såvidt jeg har skjønt er utfordringene størst i Oslo-området og også noe i Bergen.

På nyåret kommer dessuten Model 3 på norske veier, og Tesla meldte i sin kvartalsrapport tidligere i uka at de fortsatt hadde 420 000 reservasjonsholdere verden over. I månedskiftet klarte de akkurat å komme over sitt varslede produksjonsmål: 5000 nye Model 3-eksemplarer hver eneste uke. Tesla Norge har ikke villet fortelle hvor mange av disse som er bestilt til Norge, men vi vil tro det dreier seg om mange titusener.

– Det blir neppe noe bedre når Model 3 kommer på banen. Men Tesla sier at de skal oppbemanne ganske kraftig nå utover, og jeg har skjønt at de også setter på ekstra skift for å ta unna køen fremover. Litt av utfordringen har også vært å finne kvalifisert arbeidskraft. Det må de ha som høyeste prioritet, sier Bu.

annonse