Tek.no

Nyhet

Datoen er satt: Alle betalingsterminaler må støtte kontaktløs betaling innen 2020

Vids
11 Des 2018 14:01

Fra og med 2020 skal alle betalingsterminaler her til lands støtte kontaktløs betaling, slik at du bare trenger å legge kortet, smartklokka eller mobilen på terminalen for å betale. Det vil også føre til at alle nye utstedte bankkort må ha funksjonen implementert, melder Dinero.

I dag har omtrent 90 prosent av alle terminaler riktig maskinvare for å støtte kontaktløs betaling, men bare 60 prosent av dem er aktivert.

Kontaktløs betaling i hele Norge

For å fullføre utrullingen av kontaktløse betalingsterminaler er bransjen nå blitt enig om en ny standard. Med den på plass er alt klar for at vi skal kunne betale trådløst med både bankkort, smartklokke eller mobil uansett hvor du er i landet i 2020.

For at terminalene skal kunne håndtere teknologien, må de ha støtte for såkalt NFC – Near Field Communication – som gjør at terminalen kan kommunisere med betalingskort, smartklokker og mobiler.

I dag er det ikke alltid like enkelt å se hvilke terminaler som støtter denne formen for betaling eller ikke. Tegnet for NFC er firebuer i stigende størrelse.

Øker beløpsgrensen fra 200 kroner

Per i dag kan du betale beløp opptil 200 kroner ved å legge kortet mot overflaten av terminalen, en handling BankAxept har valgt å kalle «tæpping». Overskrides beløpet må du oppgi PIN-kode dersom du bruker kort – eller identifisering som for eksempel ansiktsgodkjenning eller fingeravtrykk dersom du bruker mobilen din.

Du kan som regel se om terminalen støtter kontaktløs betaling når du ser denne logoen. Bilde: iStockphoto / 21211476

For å gjøre betalingen raskere og mindre trøblete, vil grensen for når du må identifisere deg økes fra 200 til 400 kroner.

– Tæpping har en jevn vekst nå, og endring av grensen for PIN til 400 kroner vil gi enda flere betalingssituasjoner hvor det er en stor fordel å tæppe. Samtidig ser vi at flere velger å tæppe på beløp som også er over grensen for PIN, sier Heir i BankAxept.

Ifølge nettsiden skal gjennomsnittsbeløpet for kort ha vært på 338 kroner i 2017.

Definert standard

For at vi skal kunne betale på denne måten, kreves det blant annet en standard, som skal ivareta sikkerheten når du legger kortet på terminalen. Denne delen er styrt av Payment Card Industry Security Standards Council.

De har nå sluttført den nye standarden, og endringene rammer alle terminaler som i dag bruker PCI 1.x- og PCI 2.x-standarden.

Har du et Apple-produkt og vil betale med det?
Slik bruker du det i butikkene »

Les også
Slik kommer du igang med Google Pay
Les også
Slik bruker du Apple Pay i butikken
annonse

Les også