Til hovedinnhold

I ett land i Europa driver nesten halvparten av befolkningen med piratkopiering

Sjekk grafen som viser at Europa har et pirat-problem.

Analyseselskapet MUSO publiserte nylig en rapport som viser at europeere er de aller hyppigste brukerne av fildelingsnettsider i verden. Faktisk domineres hele topp ti-listen over besøk til «piratnettsider» av europeiske land.

MUSO har samlet data fra 14 000 nettsider som de sier er koblet til ulovlig nedlasting av innhold i løpet av 2015. Totalt var det snakk om 141 milliarder sidevisninger, som ble fordelt på brukere fra 226 land.

Sverige er den største synderen i Norden

Rapporten viser at den aller største synderen i Europa ser ut til å være Latvia, hvor hele 46 prosent av befolkningen har besøkt et piratnettsted i løpet av 2015. Flere øst-europeiske land hevder seg opp i toppen av listen, mens våre naboer i Sverige havner på en 9. plass med 18,38 prosent.

Norge ender opp på en 20. plass i MUSOs rapport, med en besøksrate på 12,52 prosent:

Selv om Europa kommer dårlig ut når man tar befolkningen i hvert land i betraktning, er det USA som er verstingen når man ser på absolutte tall. Amerikanerne alene står for 10 milliarder besøk til ulovlige strømmetjenester og tre milliarder besøk til torrent-nettsider, skriver Torrent Freak.

Ulovlige strømmetjenester dominerer

Det er ulovlig strømming av videoinnhold som opptar mest tid til piratene, rapporterer MUSO. Av totalt 78,49 milliarder besøk til film- og TV-piratnettsider, var 73,7 prosent av dem gjort hos strømmenettsider. Ut av disse besøkene var 72 prosent av dem gjort via en datamaskin, noe som tyder på at ulovlig mediebruk via mobilen fortsatt ikke er særlig utbredt.

Torrent-nedlasting er fortsatt relativt populært blant pirater, og er den nest mest brukte måten å få tilgang til ulovlig innhold, skriver MUSO. Dette blir gjort av 17,24 prosent av piratene. Dette er imidlertid et fall på rundt 20 prosent fra tidligere målinger.

Netflix sies å få bukt på piratproblemene:
Forsker: Dette er Netflix-effekten »

(Kilde: MUSO via Torrent Freak)

Les også
– Piratkopiering er mer jobb enn det er verdt
Les også
Viafree tilbyr hundrevis av TV-serier, helt gratis
annonse