Til hovedinnhold

Det kan være hull i din neste mobilskjerm

Samsung og Huawei vil kvitte seg med busslommen.

Skjermdump fra Ice Universes Twitter-strøm.

Det er mange meninger om busslommen som har blitt så vanlig øverst på mobilskjermen. Men foreløpig behøves den for å få plass til frontkameraet. Slik er det ikke sikkert det vil være fremover, etter hvert som selskaper vurderer måter å bli kvitt den til fordel for virkelig rammeløse skjermer på.

Løsningen kan rett og slett bli å lage hull i skjermen til kameraet.

Det ryktes nå at både Huawei og Samsung kan ha planer om telefoner med denne typen løsninger. Begge telefonene ryktes å komme relativt raskt. Huaweis skal ifølge de seneste ryktene komme i desember, mens Samsungs Galaxy A8s vil dukke opp i løpet av januar.

Jakten på den rammeløse mobilen

Busslommebrødre: iPhone X og iPhone Xs Max. Dette er designen flere produsenter av Android-mobiler vil bort fra.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Nøyaktig hvordan et slikt kamerahull vil arte seg er foreløpig litt ukjent, ettersom det ikke er telefoner på markedet med løsningen ennå. Men det er antakeligvis snakk om en ganske liten åpning i skjermen som akkurat er tilstrekkelig til det lille kameraøyet som ligger bak.

Slik ser det i hvert fall ut i bildet som ryktemakeren Ice Universe la ut på Twitter:

I dag er det nesten ingen telefoner i salg som er reelt rammeløse. Xiaomis Mi Mix startet kappløpet mot helt rammeløse telefoner, men den hadde en stor leppe nederst, der selfiekameraet var plassert i høyre hjørne. Løsningen som forutsatte at du snudde telefonen på hodet for å ta selfier har ikke blitt kopiert av konkurrentene.

Senere kom Galaxy S8, der Samsung valgte å ha en liten og symmetrisk ramme oppe og nede, samtidig som plass for knapper og logoer ble slanket vekk. Dermed hadde frontkameraet fortsatt sin vante plass øverst i Samsung-telefonene, og det har de fortsatt i årets Galaxy Note 9 og Galaxy A9, for å nevne et par nyere telefoner fra holdet.

Ulike forsøk på å skjule kameraene

Oppo Find X er én av svært få reelt rammeløse mobiler i salg. Men her byttes busslommen ut med en motor som løfter baksiden når frontkameraet trengs. Det er stor usikkerhet om hvor holdbar løsningen er.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Atter andre har forsøkt mer kreative løsninger. Oppo Find X og Vivo Nex har begge skjult kamera og sensorer på kreative måter. Kameraene er plassert i motoriserte deler av telefonen og skjuler seg når de ikke er i bruk. Lyssensoren er for Oppos del plassert i rammen på telefonen. Xiaomi Mi Mix 3 satser også på et liknende konsept, men i form av en skyvetelefon og ikke en motorisert løsning.

Alle tre modellene har bortimot helt rammeløse skjermer.

For deg som misliker inneværende mobiltrender er det imidlertid Apples iPhone X som er den skyldige. Et sensorhakk ned i skjermen øverst på telefonen ble brukt til å skjule alt kamerautstyret nødvendig for FaceID. Denne designen har etter hvert blitt ekstremt vanlig i Android-telefoner også, selv om de fleste av dem ikke har behov for i nærheten av like mye sensorutstyr som iPhone X-modellene har.

Kan de beste ansiktslåsene skjules bak et hull?

FaceID baserer seg på en slags 3D-skanning av ansiktet som skal låse telefonen. Denne typen ansiktslåser er langt mer presise enn de vanligste variantene, og krever spesiell maskinvare.

Så langt finner du FaceID-liknende løsninger i iPhone X-, Xr-, og Xs-modellene, samt i Huawei Mate 20 Pro og Oppo Find X.

Siden disse blant annet krever at en IR-lampe projiserer et rutenett på ansiktet ditt er det usikkert om hull i skjermen vil være praktisk for denne typen frontkamera.

annonse