Tek.no

Nyhet

Samarbeider om optisk lagring

18 Nov 2005 11:00

Japanske Sony og Nec skal overføre sine divisjoner for optisk lagring til et nytt selskap. Det nye "joint venture"-selskapet blir eid 55 % av Sony og skal begynne virksomheten den 1. april neste år.

Arbeidsområdene for det nye selskapet blir CD/DVD-markedet, inkludert de kommende standardene som HD DVD og Blu-ray. Det anslås at selskapet vil kontrollere rundt 20 % av det globale markedet for optisk lagring, kun slått av Hitachi-LG Data Storage (HLDS).

HD DVD eller Blu-ray?
Et poeng ved denne sammenslåingen er at de to selskapene hittil har stått på hver sin side i formatkrigen - HD DVD vs Blu-ray. Mens Sony har vært tilhenger av Blu-ray, har Nec vært en av pådriverne for HD DVD. Det gjenstår å se om Sony får presset Nec over på Blu-ray, eller om dette bare resulterer i bredere støtte for begge standardene.

Total årlig omsetning for de optiske divisjonene hos Sony og Nec skal være rundt 1,85 milliarder dollar, basert på tall fra regnskapsåret som sluttet i mars.

Ifølge selskapene skal samarbeidet blant annet kombinere Necs LSI-teknologi med Sonys ekspertise innen optiske lesere (pick-ups). Håpet er å vokse seg større enn Hitachi-LG, som kontrollerer rundt 28 % av det totale markedet for optiske enheter.

Tidligere har også Samsung og Toshiba slått sammen sine optiske divisjoner. Dette skjedde i 2003.

(Kilde: Extremetech)

Les også
Blu-ray får mer funksjonalitet
Les også
Warner Bros støtter Blu-ray
Les også
Krever endringer i Blu-ray
Les også
Gates skeptisk til Blu-ray
Les også
HD DVD-leser fra NEC
Les også
Foretrekker HD DVD fremfor Blu-ray
Les også
HD-DVD-plater i 2006
Les også
Disney støtter Blu-ray
annonse