Tek.no

Nyhet

Er dette en ny N90?

Are Sjøberg
18 Nov 2005 15:30


Er dette Nokias neste N-modell?

For et drøyt døgn siden spredde to bilder av en så langt ukjent Nokia-modell seg på nettet. Bildene ble først brukt i en fransk artikkel på Hightechworld. Artikkelforfatteren skrev en hel artikkel om Nokia N92, sannsynligvis uvitende om at bildene i artikkelen var av en helt annen modell.

Og til vår franske artikkelforfatters forsvar, er prototypen på bildet en nesten eksakt kopi av N92. Skjermen kan på samme måte roteres til både vanlig modus og landskapsmodus. Men skjermen er nå på motsatt side av mobilen, slik som på N90, og tastesettet er et helt annet enn det vi har sett på N92. Kameraoptikken er dessuten en helt annen.

Kom nærmere med optisk zoom
Det vi først legger merke til på bildene er inskripsjonen på kameralinsen. Her står det oppgitt 3x optisk zoom og 3 megapikslers oppløsning. Nokia har allerede vist frem N80, som vil være den andre modellen på det norske markedet som bryter 3 megapiksel barrieren. Men optisk zoom er derimot en nyhet vi ikke ha sett her til lands før.

Så langt har alle mobiltelefoner på det norske markedet hatt digital zoom. Forskjellen ligger i at mens den digitale zoomen foretar en kunstig forstørrelse av et utsnitt i bildet, fungerer optisk zoom som en kikkert, som gjør at du kommer nærmere inn på det du tar bilde av uten å forringe bildekvaliteten. Man kan altså snakke om "falsk zoom" og "ekte zoom".

Carl Zeiss prøver igjen
Bildene til Hightechworld viser at optikken i telefonen stammer fra Carl Zeiss. Ved introduksjonen av N-serien tidlig i år ble en avtale mellom Nokia og Carl Zeiss presentert. Avtalen sikret Nokia, som mobilprodusent, eksklusiv tilgang til optikk produsert av Carl Zeiss, en av verdens mest anerkjente leverandører av optikk til blant annet Sony. Nokias første mobil med Carl Zeiss-optikk ble N90, som måtte se seg slått av K750i på mange punkter når det kom til bildekvalitet. Mobilprodusenten gjør nå et nytt forsøk, og deres nye modell bruker nok en gang optikk produsert av Carl Zeiss.

På bildene av prototypen ser vi at den har fått solid beskyttelse foran kameraet. Nokia har tidligere fått kritikk for ikke å ha linsebeskyttelse på kameramodellene sine. Mens blant annet K750i og W800i har beskyttet kameraet når det ikke er i bruk, har Nokia valgt å kun senke kameraet i dekselet. Mange er bekymret for at dette skal føre til riper og skade på linsen, og Nokia har nå tatt dette til etterretning. Nå er både kamera og pop-port beskyttet av egne deksler.

Den nye modellen er så langt verken avkreftet eller bekreftet av Nokia, så informasjonen bør tas med en klype salt. Bildene etterlater dog liten tvil om kameraets spesifikasjoner. Det foreligger ingen informasjon så langt om dette er en modell som vil bli tilgjengelig, hvilken pris den vil få eller hvilket navn som skal bekle kameravidunderet.

(Sources: GSMArena, Mobile-Review, HighTechWorld)

Les også
Lamborghini-mobil på vei?
annonse

Les også