Til hovedinnhold

Operatørene skjelver i frykt for N95

Ikke alle er glad for at N95 nå er ute på markedet.

Gigantoperatørene Orange og Vodafone frykter for egne inntekter etter at Nokia N95 har gjort det enklere enn noengang å ringe med IP-telefoni over HSDPA, eller såkalt super-3G. Operatørene ber derfor Nokia deaktivere funksjonen.

Storkundene kan flykte
Reaksjonen kommer som følge av at operatørene frykter at mange av deres storkunder vil gå over til å bruke N95 og dens IP-løsning. I motsetning til mange andre telefoner kan N95 bruke IP-telefoni også i mobilnettet, og ikke bare over Wi-Fi, ved at telefonen støtter HSDPA og dermed netthastigheter på opptil 3,6 Mbps.

Dette gjør at du med N95 kan ringe for en fast sum i måneden, mens du ellers må betale vanlig minuttpris.

NetCom vil for eksempel ha en fastpris på 399 kroner måneden for ubegrenset tilgang i deres HSDPA-nett.

Resultatet dersom Nokia lytter til operatørene er at du som kunde mister en gylden mulighet til å skrumpe telefonregningen betraktelig. For mens det fortsatt finnes kun et lite knippe abonnementer som gir fast pris på samtale, har de fleste operatører fastpris-løsninger på data.

Mareritt
Det er dette som gir de store operatørene mareritt om nettene. For selv om andelen inntekter fra direkte tale er synkende, står tale fortsatt for 85 prosent av inntektene til operatørene.

Foreløpig er det et mindretall av operatørene som har fått opp sine HSDPA-nett. Men flere har satt i gang utbyggingen, og her til lands har både NetCom og Telenor sagt at de vil tilby HSDPA til sine kunder i løpet av året.

Selv om Nokia enda ikke har sagt hva de mener om saken er det liten tvil om at operatørenes ønsker ofte er loven i telebransjen. Orange og Vodafone er blant Nokias største kunder, og Nokia vet mest sannsynlig bedre enn å trampe sine egne kunder på tærne.

(Kilde: Teleavisen, Inside Telecom, Wikipedia, Nokia)

annonse