Nyhet

Full fart for Blu-ray i 2005

Det spås fra flere hold at Blu-ray vil overta for dagens DVD-standard. Man refererer da gjerne til "Blu-ray Disc Read Only Memory". BD-ROM kan lagre opptil 50 GB data (dual-layer). Dagens DVD-plater har en kapasitet på ca. 8,5 GB.

DVD Forum har også godkjent en konkurrent til Blu-ray, nemlig HD-DVD. Toshiba og NEC er de største pådriverne for HD-DVD. Microsoft har også blitt stadig sterkere innvolvert og skal ha sagt at "Longhorn" kun vil støtte HD-DVD, selv om dette trolig ikke stemmer ettersom man kun trenger drivere.

Blu-ray har over 70 aktører i ryggen, blant annet Sony, Phillips, Panasonic, Dell og HP.

Introduksjonen av Blu-ray ser ut til å komme noe tidligere enn man først hadde antatt. I løpet av neste år vil produktene være på full vei inn i markedet. HP har bekreftet en rekke produktlanseringer i 2005. I første omgang er det såkalte media-PC-er som vil inneholde slik teknologi, mens det i 2006 også blir integrert i bærbare datamaskiner.

I første omgang snakkes det om tre ulike formater: BD-ROM, BD-RE og BD-R. Førstenevnte skal brukes til distribusjon av programvare, spill og film, mens de to sistenevnte rettes mot HDTV og generell datalagring. BD-RE kan skrives på nytt (RW).

Vi kan derfor regne med storslipp av Blu-ray-produkter til neste år ettersom en såpass stor aktør som HP satser for fullt. Introduksjonen vil trolig skje mot høsten.

(Kilder: Hddvd.org, The Register)

Les også
Thomson støtter Blu-ray og HD DVD
Les også
Disney støtter Blu-ray
Les også
Toshiba utvikler hybrid-DVD
Les også
Hollywood støtter HD DVD
Les også
Senker prisene på DVD-brennere
Les også
Plextor blåser liv i DVD-RAM
Les også
MS får foten innenfor Blu-ray
Les også
Saksøker over kopisperrer
Les også
Saksøker DVD-selskaper
Les også
DualDisc kombinerer CD/DVD
annonse