Høster viruskritikk

Parallelt med utviklingen av trådløs teknologi i mobiltelefoner, får vi stadige advarsler i media mot mobilvirus.

Finske F-Secure er en av verdens store produsenter av antivirusprogramvare. Nå møter selskapet kritikk for det andre kaller krisemaksimering av problemet med mobilvirus, med hensikt å øke salget av sine antivirusprodukter.

Sal Viveros i McAfee, en annen produsent av antivirusprogramvare, mener at virus foreløpig ikke utgjør noen reell fare for verdens mobilbrukere:

- Dette er virkelig ikke noen stor trussel enda. Om to år kan det være et problem, men det er da høyst sannsynlig at operatørene selv har tatt affære, sier hun til Silicon.com.

En talsmann for O2, leverandør av mobile kommunikasjonstjenester, er enig med McAfee i at mobilvirus er sterkt overdramatisert:

- Ikke bekymringsverdig
- Vi tar sikkerhetshensyn veldig alvorlig, men dette er ikke noe vi bekymrer oss for nå. Det er heller ikke noe forbrukerne behøver å bekymre seg for.

Både McAfee og O2 får støtte av WDSGlobal, et selskap som leverer support-tjenester til store operatører og mobilprodusenter som Nokia, HP, Orange, T-Mobile og Sony Ericsson. WDSGlobal mottar hver måned 100 000 telefonsamtaler fra kunder og forbrukere verden over.

Doug Overton i WDSGlobal sier til Silicon.com at kun 0,004 prosent av disse samtalene kan relateres til mobilvirus. Det er i mange tilfeller ikke snakk om annet enn bekymrede forbrukere som ringer fordi de har sett virusoppslag i media:

- Frykten for virus kan skape skremselshistorier som media er ganske flinke til å blåse ut av proporsjoner. Dette flytter fokuset vekk fra de virkelige problemene. Det er veldig få farlige mobilvirus ute, og de sees i dag ikke på som noen reell trussel, sier han.

- Enorm økning
Til tross for kritikken holder F-Secure på sitt. Patrick Runald i F-Secure synes ikke selskapet overdriver i det hele tatt:

- Dette er definitivt ingen krisemaksimering. Vi tror vi kommer til å se en enorm økning av virus myntet på mobiltelefoner, sier han.
F-Secure bedyrer til Silicon.com at de hver uke oppdager tilfeller av virus som CommWarrior og Cabir. Runald mener også at fokuset på mobilvirus er viktig, slik at problemet kan taes ved roten:

- Det er nå 70 virus og trojanere ute som angriper mobiltelefoner. I motsetning til de 140 000 virusene som angriper Windows-PC-er virker ikke dette så alvorlig, men vi presser på for å unngå at det kommer ut av kontroll slik som med PC-er.

(Kilde: Silicon)

annonse