Til hovedinnhold

Hvordan få skarpe stjerner

En enkel kalkulator kan vise vei.

Når det kommer til fotografering av stjernehimmelen, kan den by på et skikkelig gullhårproblem: hva er akkurat passe eksponeringstid?

Nå har noen smarte hjerner klekket ut en veldig enkel løsning for å finne ut av nettopp dette.

Dilemmaet eksponering

Slik kan det bli hvis eksponeringstiden er lang.Foto: Shutterstock.com

Problemet med å knipse blinkskudd av stjernehimmelen er nettopp at det finnes et brytningspunkt for eksponeringstiden. For lang eksponering resulterer i uskarpe, utviskede stjerner på grunn av jordrotasjonen, men samtidig vil man miste detaljer hvis eksponeringstiden ikke er lang nok.

Den gangen vi fotograferte analogt, fantes det en enkel matematisk regel å forholde seg til: 600-regelen.

Kort forklart delte man 600 på den reelle brennvidden og tallet man satt igjen med, var den maksimale eksponeringstiden (i sekunder) som man kunne benytte dersom man ville oppnå skarpe stjerner. For eksempel to sekunder ved en brennvidde på 300 mm.

Les også: Det ligger tolv Hasselbladkameraer på månen

Digital forvirring

Med inntoget av digitale kameraer og deres ulike sensorstørrelser, var det med ett ikke like enkelt å gjøre utregningene lenger og det er her kalkulatoren til Kamil Tamiola hos alpine-photography.com kommer inn.

Mat inn kameraet ditt og brennvidden på optikken – og vips får du gullhåreksponeringen.

Eller alternativt, hvis du faktisk ønsker å oppnå en «stjernehale-effekt», kan du mate inn informasjonen og finne ut hvor lang eksponering du minimalt må ha for å få med bevegelse i bildet.

Foreløpig tar kalkulatoren ikke hensyn til hvor du befinner deg på kloden, noe som også skal kunne ha en innvirkning på hvordan jordrotasjonen oppfattes. Tamiola jobber derfor nå med en iOS-app som skal ta dette med i utregningen, noe han hevder vil gjøre utregningene mer nøyaktige.

Test kalkulatoren her

Vil du lære mer om hvordan å se på stjernene? Et godt sted å begynne er forskjellen på ulike teleskoptyper »

annonse