Til hovedinnhold

Denne 3D-sensoren kan se deg gjennom vegger

Er både billig og strømgjerrig.

YouTube

Blant sensorer som kan fange opp bevegelser i tre dimensjoner er det nok Microsofts Kinect-system som er det mest kjente, i tillegg til Leap Motion-sensoren, som nå har gjort sitt inntog på PC-markedet.

Andre og mer eksperimentelle løsninger har også begynt å dukke opp, og i juni kunne vi for eksempel melde om et system som lar deg kontrollere PC-en gjennom vegger ved hjelp av radiosignaler fra trådløse nettverk.

Ny, billig radiosensor

Nå kan nettstedet Extremetech melde at forskere fra universitetet MIT i USA har pønsket ut et lignende, men rimeligere og enklere, system.

Denne nye sensorvarianten har fått navnet WiTrack, men har altså ingenting å gjøre med Nintendos Wii-maskiner. WiTrack står simpelthen for Wireless Track og er en innretning som er i stand til å følge brukerens bevegelser i tre dimensjoner gjennom vegger og andre hindringer, ved hjelp av radiosignaler.

Løsningen består av tilsammen fire antenner, hvorav én sender ut radiosignaler som reflekteres fra brukeren og mottas av tre andre antenner. Systemet fungerer ved å måle tiden som går mellom å sende og motta signalene.

WiTrack er utviklet for å være både lite, rimelig og strømgjerrig. Det innebærer at radiosignalene visstnok er hele 100 ganger svakere enn vanlige WiFi-signaler og 1000 ganger svakere enn mobiltelefonsignaler.

Kan brukes i «smarthus»

Likevel er de altså sterke nok til å for eksempel følge en person rundt i et hus gjennom vegger, men oppløsningen er dessverre ikke direkte imponerende. Systemet oppfatter nemlig kun bevegelser på mellom 10 og 20 centimeter, og kan dermed fange opp armer og ben, men ikke finmotorikken.

Selv om systemet i prinsippet kan brukes til for eksempel spill trengs det nok derfor en del finpuss før det kan nyttiggjøres til slik bruk. Det er imidlertid tenkelig at teknologien kan brukes i såkalte «smarthus», for eksempel til å automatisk slå på og av lys i ulike rom når brukeren kommer og går, som demonstrert i videoen under.

En annen svakhet er at WiTrack enn så lenge også bare kan følge én person av gangen, men forskerne jobber visstnok med å øke dette antallet. Det er uvisst om eller når en kommersiell lansering vil finne sted. For mer informasjon kan du gå til prosjektets hjemmeside, og sjekk også ut demonstrasjonsvideo under.

En annen form for bevegelsesteknologi er Gaze:
Den lar deg styre PC-en med øynene »

(Kilde: Extremetech)

annonse