Til hovedinnhold

IPv6 i boks hos Altibox

Ruller ut de nye nettadressene til sluttbrukerne.

Shutterstock

Den norske nettleverandøren Altibox går nå ut med et tilbud om overgang til IPv6, som er «morgendagens» adressesystem for Internett. Det er i første omgang kundene med Zyxel-hjemmesentral som får muligheten til å gå vekk fra dagens IPv4-adresser, noe som skal tilsvare 70 000 kunder.

Overgangen skal etter planen skje før nyttår, og deretter vil det tydeligvis gå slag i slag:

– Det store målet er at alle våre over 300 000 kunder har fått IPv6 innen utgangen av 2014 uten å ha merket noe til overgangen, uttaler sjefsarkitekt Ragnar Anfinsen i Altibox.

Et nødvendig onde

For mannen i gata kan det kanskje virke dumt å gå vekk fra dagens opplegg, som jo tross alt fungerer utmerket. Men Internetts adressesystem – de velkjente IP-adressene, har lenge vært et problemområde. Saken er at vi med IPv4, som altså er IP-versjonen de fleste bruker i dag, ganske enkelt ikke klarer å lage mange nok unike nettadresser.

Og dette er på ingen måte et problem som blir mindre med tiden – det er estimert at det i 2020 er tretti milliarder enheter på nett, en saftig økning fra dagens ti milliarder.

Adresseringssystemet må altså skiftes, og der har planene vært klare lenge. Løsningen er som du forstår IPv6, et system som ble skrudd på for fullt i fjor sommer. Det eneste som gjenstår, er å få tatt det i bruk.

I 2012 kunne vi melde at Norge var verdensmestre i bruk av IPv6, og siden overgangen nå begynner å gå fra infrastrukturen og nå ut til sluttbrukerne, er vi fremdeles langt fremme på den fronten.

Mangler brannmur

Altibox har altså planene klare, men det er fremdeles noe som ikke er på plass. Zyxel-boksen har nemlig ingen brannmur som fungerer med IPv6. Det skal dog ikke være noe problem med nyere utstyr, skal vi tro Anfinsen:

– Alle moderne PC-er, smarttelefoner og nettbrett som støtter IPv6 har god innebygget sikkerhet, og man vil ikke trenge en brannmur foran disse. Har man derimot annet utstyr som støtter IPv6, bør man sjekke med leverandøren om hvordan IPv6-støtten er implementert. Ikke alt utstyr har ivaretatt sikkerheten på en skikkelig måte, sier han.

For deg med eldre utstyr kan det altså være et poeng i å vente til fungerende brannmur er på plass, noe Altibox også sier de vil ha innen IPv6 skrus på hos alle.

Herlig teknologi:
Slik har Internett revolusjonert vår hverdag >>>

Kilde: Pressemelding fra Altibox

annonse