Tek.no

Nyhet

Få full kontroll

13 Jan 2011 12:45

Systinternal-verktøyene er en klassiker innenfor avanserte analyseverktøy for Windows. Det var programutvikleren Mark Russinovich som grunnla Winternals Software i 1996, et selskap som drev en nettside med navnet Sysinternals.

Sysintermals hadde en oversikt over mange nyttige programmer som blant annet kan brukes til å overvåke og feilsøke Windows på en detaljert måte. Microsoft kjøpte opp selskapet i 2006, og nå arbeider Russinovich for Microsoft. Sysinternals heter nå Sysinternals Suite, og du finner programmene på microsoft.com.

Det bør nevnes at de fleste av disse programmene er såpass avanserte at de passer som regel ikke for vanlig hjemmebrukere som ikke kjenner godt til Windows i dybden.

Hele programpakken består av over 60 selvstendig programmer, men dette er noen eksempler:

  • Process Explorer gir en komplett oversikt over alle prosesser som kjører i Windows. Hensikten med programmet er blant annet å kunne feilsøke Windows, og eventuelt avslutte uønskede prosesser.
  • Autoruns gir komplett og detaljert oversikt over kjørende prosesser i Windows.
  • Process Monitor kan brukes til å overvåke Windows-prosesser i sanntid.
  • Rootkitrevealer kan brukes til å avsløre rotverktøy, det vil si skadelige programmer som prøver å skjule seg.

En av begrensingen ved disse programmene er at de blir ikke oppdatert automatisk. Riktignok finnes nettstedet live.sysinternals.com som gir tilgang til nyeste versjon av programmene direkte, men da har man ikke tilgang programmene lokalt, pluss at denne tilgangen er avhengig av at man har nettilgang.

Sysinternals Updater

Programmet Sysinternals Updater er et alternativ som kan brukes til å oppdatere programmene. Programmet er ikke automatisk, men kan brukes til å velge en bestemt mappe for å oppdatere alle programmene samtidig. Sysinternals Updater virker med andre ord best dersom alle programmene er installert i samme mappe, noe som er tilfellet dersom hele Sysinternals Suite er blitt lastet ned og pakket opp i sin helhet.

Last ned

Sysinternals Updater finner du på denne siden, eller trykk på direktelenken til SysInternalsUpdater.exe.

(Kilde: Ghacks)

Les også
Java får en overhaling
Les også
Sammenlign PC-en med dine venners PC-er
Les også
Vis PC-info på skrivebordet
Les også
Gratis matteprogram
Les også
Julevask på harddisken
Les også
Bedre dualboot med ireboot
Les også
Ta kontrollen
Les også
Slik er PC-en din
Les også
På tide med Windowsvask?
Les også
Guide: Virtualisering
Les også
Gratisprogrammer for Windows
annonse

Les også