Ny minneteknologi vil snart gi oss mye større SSD-er

Toshiba har lansert 3D-minne med QLC-teknologi.

Akkurat som med prosessorteknologien jobbes det på spreng med å gjøre plass til mer kapasitet i minnebrikkene, og nå melder japanske Toshiba om et stort fremskritt på dette feltet som kan få store konsekvenser for forbrukerne.

Selskapet har nemlig fremstilt det de kaller verdens første QLC-baserte, tredimensjonale minneteknologi.

QLC står for «quadruple-level cell» og er arvtakeren til det eksisterende TLC-baserte 3D-minnet (triple-level cell). Som navnet antyder innebærer QLC-teknologien altså at de nå har stappet fire bit inn i hver minnecelle, der TLC opererer med kun tre.

50 prosent kapasitetsøkning

Den nye QLC-prototypen til Toshiba består av 16 såkalte «die»-enheter stablet oppå hverandre med en kapasitet på 768 gigabits, eller 96 gigabyte, per stykk. Det innebærer altså at Toshiba har fått plass til 1,5 terabyte i én pakke.

Dette er en økning i kapasitet på 50 prosent fra den forrige, TLC-baserte løsningen, hvor man fikk stappet inn maksimalt 1 TB på den samme plassen.

Den nye teknologien legger grunnlaget for kostnadseffektive økninger i SSD-kapasiteten for både forbrukere og næringsliv, men akkurat hva slags konkrete utslag teknologien vil få, og når, er ennå vanskelig å si.

Ifølge Toshiba er QLC-enheter allerede i ferd med å bli sendt ut til SSD-produsenter for evaluering og utvikling, og eksemplarer vil også bli vist frem på Flash Memory Summit-konferansen i California i august i år.

ZTE slapp nylig en telefon med uvanlig mye minne »

Les også
Western Digital og Toshiba bringer billigere SSD-er enda nærmere
Les også
Intel slipper nye SSD-er som gir deg god plass til moderat pris
Les også
Western Digital har begynt å stable minneceller i høyden
Les også
Western Digital byr på 12 TB med en dash helium
annonse