Til hovedinnhold

Derfor får du ikke se fotball-VM i 4K på verken NRK eller TV2

Fotball-VM i Russland er igang og her i Norge er det NRK og TV2 som deler på rettighetene.

Som du sikkert har lagt merke til allerede er ikke bildekvaliteten noe å hoppe i taket for.

For selv om signalene som sendes fra Russland er tilgjengelige i 4K-/UHD-oppløsning, er det ingen av de norske kanalene som kringkaster bildet i denne oppløsningen.

– Har ikke utstyr

Forklaringen er rimelig enkel:

– Vi har ikke booket signalene. NRK har ikke utstyr til å ta imot eller sende 4K, så vi har ikke brukt penger på dette. Det koster 25 000 euro, sier prosjektleder Martin Leinaas for VM på NRK.

Det samme gjelder TV2.

– TV2 har i dag ikke de nødvendige tekniske løsningene for UHD på plass, og har derfor ikke mulighet for å levere dette slik at vi når sommerens fotball-VM. UHD står naturligvis høyt på planene våre, og vi jobber for å få dette på plass, med muligheter både for Sumo og TV-kanaler for annet liveinnhold, sier PR- og mediesjef Jan-Petter Dahl i TV2 til Tek.no.

VM-kampene produseres i 4K HDR, 1080P HDR og 1080i samtidig, med separat kameraoppsett for 4K og full HD. I Norge vil du imidlertid måtte ta til takke med 720P, både via dekoderen og på nett-tv. HDR må du også se langt etter.

Slik ser sendeplanen for VM ut på NRK og TV2. Ingen bilder kommer dog til å bli levert i 4K her til lands. (Klikk på bildet for større versjon)

Kun én skandinavisk kanal sender 4K

Trøsten får kanskje være at det er få andre skandinaviske rettighetsinnehavere som kommer til å sende i 4K. Unntaket er danske TV2, som kommer til å sende utvalgte kamper i 4K HDR gjennom sine distribusjonspartnere YouSee, Stofa og Waoo.

Disse kommer til å sette opp en egen 4K-kanal som speiler TV2s vanlige sendinger, og vil ikke koste abonnentene noe ekstra. Danske TV2 har valgt det såkalte HLG-formatet for HDR, som sikrer at signalet blir kompatibelt både med HDR-kompatible TV-er og TV-er uten HDR. Lyden sendes også i 5.1 Dolby AC3-format.

For Danmarks gruppespillskamper blir det kampene mot Peru og Australia som sendes i 4K, mens det er DR som har rettighetene til kampen mot Frankrike.

– Vi er tilfredse med og stolte av at vi er blant de relativt få kringkastere som bringer VM-fotballen i denne fantastiske kvalitet ut til et større publikum. Det lar seg gjøre fordi våre tre distribusjonspartnere har vært klare til å bli med på prosjektet og har villet investere i det produksjonsmessige oppsettet, uttalte salgsdirektør Stig Møller Christensen i TV2 Betalings-TV da nyheten ble kjent tidligere i år.

TV2 Danmark kommer imidlertid ikke til å tilby 4K-oppløsning på sin egen strømmetjeneste, og så vidt vi forstår heller ikke via andre distributører, for eksempel i Norge.

BBC iPlayer

Et nett-tv-alternativ er også den britiske allmennkringkasteren BBC, som har bekreftet at de kommer til å sende de 29 VM-kampene de har rettigheter til i 4K HDR.

BBC sender VM-kampene i 4K gjennom sin iPlayer-app, men antallet strømmer er begrenset til noen titusener per kamp.

4K-signalet blir imidlertid kun tilgjengelig gjennom iPlayer-appen på kompatible smart-TV-er, og siden kodingen må gjøres i sanntid, anbefaler BBC en nettilkobling på minst 40 Mbit/s. Det blir også mulig å se kampene i 1440P-oppløsning for dem som ikke har god nok nettlinje til å kjøre full 4K.

BBCs VM-sendinger er selvfølgelig geoblokket, slik at du ikke kan se dem fra Norge uten en potent VPN-løsning. Dessuten begrenser BBC 4K-signalene til «titusener» av strømmer per kamp, og det er først til mølla. Resten må ta til takke med et vanlig full HD-signal.

En litt kuriøs greie er også at BBC dessuten sender alle VM-kampene i VR via en egen app på iOS og Android. VR-opplevelsen plasserer seeren i en egen luksusbås på stadion, med «det beste setet på arenaen», og det blir også mulig å plassere seg like bak hvert av de to målene.

For VM i VR anbefaler BBC en tilkobling på 10 Mbit.

Les også
Dette kompromisset vil ikke glede de som har bladd opp 25 000 kroner for Asus' nye skjerm
Les også
En datamaskin har kjørt 100 000 simuleringer av fotball-VM for å finne en vinner
Les også
Projektorer til under 25 000 kroner: Du får ikke «ekte» 4K til denne prisen, men jammen meg får du gode projektorer likevel
Les også
Billige 4K-TV-er: Vi har funnet den billigste og beste 4K-TV-en på 55 tommer
annonse