Til hovedinnhold

Derfor får du ikke se fotball-VM i 4K på verken NRK eller TV2

Bjørn S. Delebekk, VG

Fotball-VM i Russland er igang og her i Norge er det NRK og TV2 som deler på rettighetene.

Som du sikkert har lagt merke til allerede er ikke bildekvaliteten noe å hoppe i taket for.

For selv om signalene som sendes fra Russland er tilgjengelige i 4K-/UHD-oppløsning, er det ingen av de norske kanalene som kringkaster bildet i denne oppløsningen.

– Har ikke utstyr

Forklaringen er rimelig enkel:

– Vi har ikke booket signalene. NRK har ikke utstyr til å ta imot eller sende 4K, så vi har ikke brukt penger på dette. Det koster 25 000 euro, sier prosjektleder Martin Leinaas for VM på NRK.

Det samme gjelder TV2.

– TV2 har i dag ikke de nødvendige tekniske løsningene for UHD på plass, og har derfor ikke mulighet for å levere dette slik at vi når sommerens fotball-VM. UHD står naturligvis høyt på planene våre, og vi jobber for å få dette på plass, med muligheter både for Sumo og TV-kanaler for annet liveinnhold, sier PR- og mediesjef Jan-Petter Dahl i TV2 til Tek.no.

VM-kampene produseres i 4K HDR, 1080P HDR og 1080i samtidig, med separat kameraoppsett for 4K og full HD. I Norge vil du imidlertid måtte ta til takke med 720P, både via dekoderen og på nett-tv. HDR må du også se langt etter.

Slik ser sendeplanen for VM ut på NRK og TV2. Ingen bilder kommer dog til å bli levert i 4K her til lands. (Klikk på bildet for større versjon)
NRK/TV2

Kun én skandinavisk kanal sender 4K

Trøsten får kanskje være at det er få andre skandinaviske rettighetsinnehavere som kommer til å sende i 4K. Unntaket er danske TV2, som kommer til å sende utvalgte kamper i 4K HDR gjennom sine distribusjonspartnere YouSee, Stofa og Waoo.

Disse kommer til å sette opp en egen 4K-kanal som speiler TV2s vanlige sendinger, og vil ikke koste abonnentene noe ekstra. Danske TV2 har valgt det såkalte HLG-formatet for HDR, som sikrer at signalet blir kompatibelt både med HDR-kompatible TV-er og TV-er uten HDR. Lyden sendes også i 5.1 Dolby AC3-format.

For Danmarks gruppespillskamper blir det kampene mot Peru og Australia som sendes i 4K, mens det er DR som har rettighetene til kampen mot Frankrike.

– Vi er tilfredse med og stolte av at vi er blant de relativt få kringkastere som bringer VM-fotballen i denne fantastiske kvalitet ut til et større publikum. Det lar seg gjøre fordi våre tre distribusjonspartnere har vært klare til å bli med på prosjektet og har villet investere i det produksjonsmessige oppsettet, uttalte salgsdirektør Stig Møller Christensen i TV2 Betalings-TV da nyheten ble kjent tidligere i år.

TV2 Danmark kommer imidlertid ikke til å tilby 4K-oppløsning på sin egen strømmetjeneste, og så vidt vi forstår heller ikke via andre distributører, for eksempel i Norge.

BBC iPlayer

Et nett-tv-alternativ er også den britiske allmennkringkasteren BBC, som har bekreftet at de kommer til å sende de 29 VM-kampene de har rettigheter til i 4K HDR.

BBC sender VM-kampene i 4K gjennom sin iPlayer-app, men antallet strømmer er begrenset til noen titusener per kamp.
BBC

4K-signalet blir imidlertid kun tilgjengelig gjennom iPlayer-appen på kompatible smart-TV-er, og siden kodingen må gjøres i sanntid, anbefaler BBC en nettilkobling på minst 40 Mbit/s. Det blir også mulig å se kampene i 1440P-oppløsning for dem som ikke har god nok nettlinje til å kjøre full 4K.

BBCs VM-sendinger er selvfølgelig geoblokket, slik at du ikke kan se dem fra Norge uten en potent VPN-løsning. Dessuten begrenser BBC 4K-signalene til «titusener» av strømmer per kamp, og det er først til mølla. Resten må ta til takke med et vanlig full HD-signal.

En litt kuriøs greie er også at BBC dessuten sender alle VM-kampene i VR via en egen app på iOS og Android. VR-opplevelsen plasserer seeren i en egen luksusbås på stadion, med «det beste setet på arenaen», og det blir også mulig å plassere seg like bak hvert av de to målene.

For VM i VR anbefaler BBC en tilkobling på 10 Mbit.

annonse