Nyhet

Fujifilms nye sensorteknologi

Sammenlikning av tidligere og nytt pikseloppsett.

Nyhet

Fujifilm har hatt flere forsøk på alternative sensorteknologier, og har i stor grad lyktes med det også, særlig modellene F30 og F31fd har blitt lovprist verden over. Deres Super CCD-sensorer har gjort innrykk både i kompaktkameraer (HR-sensorer) og speilreflekskameraer (SR-sensorer), og nå lanserer Fujifilm en kombinasjon av disse teknologiene, som er ytterligere forbedret, i sin nye 12 megapiksel Super CCD EXR-sensor. Det spesielle med Super CCD sammenliknet med "vanlige" bildebrikker fra for eksempel Canon og Sony, er at pikslene ikke er plassert i et ordinært rutenett med rader og kolonner, i stedet er de organisert diagonalt, og minner mer om sølvhalid-oppbygningen fra filmeraen. Dette gir høyere horisontal og vertikal pikseloppløsning, på bekostning av diagonal oppløsning. SR II-brikken, som har vært brukt i speilreflekskameraet Fuji S5 Pro, hadde dessuten et ekstra sett med sensorerelementer, som fanget opp de ekstreme høylysene, og gav dermed forbedret dynamisk omfang. Den nye teknologien tar med seg begge disse elementene, og Fuji har satt seg som mål å lage en fleksibel bildebrikke, som i større grad enn tidligere tilpasser seg motivet som avbildes.

Tidligere har pikslene på sensoren vært organisert tilnærmet som en vanlig Bayer-sensor, med en blå, en rød og to grønne piksler, og binning (sammenslåing av piksler for bedre lysfølsomhet) har måttet gjøres på kryss av en annen farge. Dette har skapt problemer med feil fargegjengivelse og redusert skarphet i forsøk på å kompensere for dette. Den nye sensoren har i stedet to og to sensorer av samme farge inntil hverandre, slik vi ser i bildet over.

Dette gjør binning av piksler enklere og mer nøyaktig, og "Pixel Fusion" som Fujifilm kaller det skal øke signal-til-støy-forholdet betydelig ved eksponeringer i dårlig lys, men resultatet vil naturligvis bare ha 6 megapiksler.

"Pixel fusion" kombinerer to og to pixler til én større pixel for bedre egenskaper i dårlig lys.

Den nye teknologien åpner også for å hente ut data i to omganger, og kombinere de to bildene til ett optimalt bilde automatisk, med "Dual Capture". Det gjør den ved å først hente ut data fra halvparten av pikslene mens den andre halvparten fremdeles eksponeres. Dermed får man i følge Fujifilm langt større dynamisk omfang i bildene. Dette kan minne litt om den eksisterende Super CCD SR II-teknologien, men der brukes to forskjellige sensorelementer, der det ene er større og mer lysfølsomt, mens det andre er mindre og mindre følsomt for lys, slik at det ikke går i metning like fort. På den nye Super CCD EXR-sensoren er alle pikslene like store og like følsomme, og kan som tidligere nevnt også brukes til å øke lysfølsomheten. Med "Dual Capture" vil bildet du får beholde alle 12 megapikslene.

Dual Capture-teknologien laster ut bildedata to ganger på én eksponering, og kombinerer bildene til ett bilde med bedre dynamisk omfang.

Det siste punktet Fujifilm poengterer i pressemeldingen, er at sensoren også kan fungere som en "vanlig" 12 megapiksel-sensor også, selv om den er optimalisert for å kunne brukes til "Pixel Fusion" og "Dual Capture".

Fujifilm mener at dette er fremtidens sensor, og vi kan langt på vei være enige i at teknologien tilsynelatende virker bra. Undertegnede mener dog at fremtiden eliminerer Bayer-filtrerte sensorer fullstendig i sensorteknologi laget av bl.a. Foveon, men samtidig er det tilsynelatende ingenting i den nye teknologien til Fujifilm som er til hinder for at fremtidige versjoner kan ha full RGB-sampling på samme piksel. Uansett er det alltid positivt med dem som jobber for bedre bildekvalitet, og en av Fujifilm sine ansatte påstår i et intervju til DPreview at denne bildebrikken, som er i ferd med å bli implementert i et nytt kamera i disse dager, skal gi bildekvalitet på høy ISO bedre enn F31fd. Vi gleder oss!