Nyhet

LIVE: Vi følger iPad-lanseringen

Pressekonferansen er over. Lanseringssak på iPad 2 finner du her.

Apples varslede pressekonferanse begynner klokken 19.00 norsk tid. Ut fra invitasjonen som nylig ble sendt ut er det allerede klart at det dreier seg om iPad.

Vi følger pressekonferansen mens den pågår, og du kan lese alt om de nye modellene i denne saken i løpet av kvelden.

Er Steve Jobs til stede?

Et par minutter før pressekonferansen starter går spekulasjonene høyt i sosiale media og på de store teknobloggene. Spørsmålet er om nylig sykemeldte Steve Jobs dukker opp i løpet av kveldens pressekonferanse.

Rett i forkant av pressekonferansen går det Beatles over høyttalerne. Beatles ble først nylig tilgjengelig på iTunes etter en lengre disputt over rettighetene til Apple-navnet.

Steve Jobs åpner pressekonferansen

Salen eksploderer idet Steve Jobs åpner pressekonferansen.

Som vanlig innledes pressekonferansen med tall. Hele 15 millioner iPads ble solgt i 2010, forteller Jobs.

Hele to milliarder dollar har blitt utbetalt til utviklere fra Apples applikasjonsbutikk App Store.

iPad utklasser Android på apps

Hele 65 000 applikasjoner fins i dag for iPad. Alle fins i App Store. Jobs sammenlikner Apples alternativ med den nye versjonen av Android, Honeycomb.

Kun 100 spesialieserte Apps for Honeycomb er tilgjengelig, hevder han fra scenen.

Ingen suksess uten butikker

- En av tingene som hjalp oss å selge så mange enheter så raskt var butikkene. De ble bygget for denne typen utrulling, og uten dem hadde vi ikke hatt suksess, forteller Jobs.

En lengre skrytevideo for iPads suksess så langt tar over scenen.

2011 - snikernes år!

Videoseansen avsluttes med at 2010 var iPads år, mens 2011 muligens blir året for de som ønsker å kopiere iPads suksess.

... før iPad 2 dukker opp på storskjermen.

Nydesignet og raskere

Prosessoren i forrige iPad og i iPhone 4 er Apples egen A4-prosessor. I iPad2 står nyeste generasjon. Den har oppfinnsomt nok fått navnet A5.

A5 har to kjerner, den er inntil to ganger raskere på ren applikasjonskjøring, men inntil 9 ganger raskere på grafikkfronten.

Den nye prosessoren skal ha like lavt strømforbruk som dagens A4-prosessor.

iPad 2 har kamera foran og bak

Det er nå kommet til kameraer både på forsiden og på baksiden av nettbrettet, som har blitt betydelig tynnere - det skal nå være kun 8,8 millimeter tykt, altså tynnere enn en iPohone 4.

Den nye iPaden blir tilgjengelig i hvitt og svart. Begge fargene blir tilgjengelige fra dag en. Dette i skarp kontrast til den hvite utgaven av iPhone 4 som vi altså fortsatt venter på.

Gyroskopet som vi kjenner fra iPhone 4 kommer nå også i iPad 2.

Kommer til Norge 25. mars

Første bølge av forsendelser starter 11. mars, mens det nye nettbrettet kommer fjorten dager senere til Norge. Det er interessant å merke seg at vi denne gang får brettet samtidig med Storbritannia.

HDMI-utgang

iPad 2 er i stand til å vise video i full-HD, eller 1080p. Denne videoen kan man se på sin egen TV-skjerm ved å bruke en overgang til HDMI-kabel.

Tilkoblingen virker med alle applikasjoner, og den skal heller ikke kreve at du gjør noen fler innstillinger enn å koble til kabelen. Overgangen har støtte for lading samtidig med videoavspilling ut til TV-skjerm.

Nye iOS 4.3

Det var en del spekulasjoner i forkant om vi ville få se noe til neste utgave av iOS på dagens pressekonferanse - og slik ble det, altså.

Ytelsen til nettleseren, Safari, skal være kraftig forbedret i denne nye versjonen av Apples operativsystem.

Som vi har sett i de tidlige utgavene av neste iOS har man nå fått lov til å velge om skyvebryteren oppe til høyre skal gjøre nettbrettet helt stille, eller om den skal låse skjermen fra å rotere når du snur brettet.

En annen nyhet som vi har sett i Beta-utgavene av iOS er muligheten til å gjøre iPhone 4 om til en liten lommeruter for deling av internett. Denne funksjonen blir ikke tilgjengelig for iPad 2.

Photo Booth på iPad

For å ha det gøy med de nye kameraene på iPad 2 kommer nettbrettet med Apples programvare Photo Booth ferdig installert.

Fra scenen vises det frem at iPad behandler haugevis av ulike bilder med mange effekter. Videotelefonitjenesten Facetime demonstreres også.

Nye iOS 4.3 kommer 11. mars

Apples nye operativsystem blir tilgjengelig for iPad, iPhone 4 og tredje og fjerde generasjon iPod Touch.

Videoredigering med iMovie

En ny applikasjon for iPad er iMovie. Her skal man kunne redigere video nesten på samme måte som man gjør på en fullverdig PC eller Mac.

Redigeringen foregår på samme måte som på større skjermer. Her har man en tidslinje, som man sprer klippene sine ut over.

Det fins mange muligheter for å legge på musikk og effekter. Når videosnutten er ferdig er det enkelt å dele den med verden på Youtube eller Facebook - og mange andre tjenester.

Også iMovie skal være tilgjengelig fra 11. mars, altså samme dato som neste iOS kommer. Appen er en såkalt universell app - som betyr at den vil virke på alle Apples iOS-enheter. Prisen er på fem dollar. Foreløpig er det uklart hva den vil koste her på berget.

Garage Band kommer for iPad

Apples populære musikkprogramvare får en avlegger på iPad. Mange instrumenter, inkludert gitarer, trommer og piano er inkludert i programvaren.

Det skal være mange ulike forhåndslagrede musikksnutter i programmet, og appens prosjekter skal kunne brukes sammen med fullversjonen for Mac.

For pianoets del kan applikasjonen skille mellom harde og myke anslag, og dette gjøres ved hjelp av iPads bevegelsessensor.

Med Garage Band kan man sette sammen inntil 8 spor med forskjellige instrumenter. Applikasjonen demonstreres av Apples Xander Soren, som sammenlikner applikasjonen med Beatles' dager. Til å spille inn Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band hadde bandet nemlig kun fire instrumentspor til rådighet.

Også Garage Band kommer 11. mars, og vil koste 5 dollar.

(Kilder: gizmodo.com, engadget.com, arstechnica.com)

Les også
LIVE: Vi følger iPad-lanseringen
annonse