Nyhet

EU-krav: Flash på iPhone og åpen iTunes

Støtte for Adobe Flash har vært et vesentlig savn for en del iPhone-brukere. Apple nekter nemlig å tillate dette på sine produkter. Flash brukes hovedsakling i forbindelse med videoavspilling og animasjoner på nettsider.

Et nytt EU-initiav kalt Digital Agenda vurderer nå å forby produsenter å låse forbrukerne til et bestemt produkt eller utelukke betydelige tjenester dersom aktøren har en betydelig rolle i markedet, ifølge Mobil.nu.

Tidligere har det samme kun vært gjeldende dersom aktøren har en dominerende rolle. Eksempelvis ble Microsoft tvunget til å åpne opp for andre nettlesere enn Internet Explorer på grunn av operativsystemet Windows' dominans i markedet.

Apples lukkede system kan derfor slå sprekker dersom EU-forslaget vedtas. Det kan som sagt føre til at Flash ikke lenger kan ekskluderes fra iPhone, iPod og iPad fordi dette anses å være en betydelig tjeneste. I fjor kom det rapporter om at Apple og Adobe jobbet sammen for å utvikle Flash for iPhone, men at datidens utgave ikke tilfredstilte Apples krav. Nå er Flash v. 10.1 for smartmobiler ute, men likevel har ikke nye iPhone 4 slik støtte.

Det kan også føre til at iTunes ikke lenger bare skal kunne synkroniseres med Apple-produkter. Har du for eksempel kjøpte en MP3-spiller fra Creative, Sony el.l. er tanken at også du skal kunne bruke Apples iTunes.

Også USA skal etter sigende være interessert i å følge EUs linjer når det gjelder såkalte "antitrust laws" - lover som skal forhindre monopol og urettferdig forretningsvirksomhet.

De foreslåtte EU-lovene vil selvsagt ikke bare ramme Apple, men slik det ser ut nå er det dette selskapet som trolig blir hardest rammet.

Kilder: Daily Tech, Mobil.nu

Les også
Nå kan du se Flash på iPhone
Les også
Kaprer det europeiske markedet
Les også
Derfor har iPhone 4 problemer
Les også
- Fuck you, Apple!
annonse